Sjećanje na heroja
294

U Sarajevu sutra počinje 32. Međunarodni judo kup "Vinko Šamarlić"

H. H.
Sjećanje na nekadašnjeg vrsnog džudistu Vinka Šamarlića ne blijedi, a Judo klub Željezničar će i ove godine, po 32. put, organizovati judo kup međunarodnog karaktera koji nosi ime heroja odbrane Sarajeva.

Svoje vještine na tatamiju više stotina mladih judoka iz naše zemlje i regiona demonstrirati će 6. aprila, kada i prijestolnica naše domovine slavi rođendan, u dvorani "Goran Čengić" na Grbavici.

Prošlogodišnje izdanje ovog memorijalnog turnira privuklo je blizu 500 takmičara. Organizatori se s pravom nadaju da će ovogodišnje izdanje privući još veći broj učesnika.

Iz Judo kluba Željezničar ističu da su klubovi iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore potvrdili učešće, uz brojne džudo kolektive iz naše zemlje.

"Potrudili smo se da organizaciju Međunarodnog judo kupa "Vinko Šamarlić" ove godine izdignemo na jedan zavidan nivo. Naša je želja da mladi džudisti iz Bosne i Hercegovine ali i zemalja regiona rado dolaze u Sarajevo, na ovu tradicionalnu sportsku manifestaciju kojoj se prisjećamo i poštovanje odajemo istaknutom članu našeg kolektiva", kazao je Amer Mehičević, direktor Judo kluba Željezničar.

Mehičević je naglasio da je organizatorima posebno drago što će se 32. izdanje Međunarodnog judo kupa "Vinko Šamarlić" održati 6. aprila, koji je izuzetno važan datum u historiji Sarajeva.

"Uz sjećanje na našeg Vinka, 6. april je i rođendan našeg grada za čiju slobodu je on i položio svoj život. Baš zbog toga želimo pokazati da je Sarajevo bilo i ostalo mjesto susreta dobrih ljudi, dobrog druženja, vrhunskih sportista i odličnih sportskih manifestacija", naglasio je Mehičević.

Kroz Međunarodni judo kup "Vinko Šamarlić" čuva se spomen na čovjeka koji je umjesto nastupa na Olimpijskim igrama u Barceloni izabrao stati u odbranu domovine. Srčan i neustrašiv, kakav je bio na tatamiju, bio je i tokom izvršavanja borbenih zadataka. Njegova životna priča danas može biti samo motiv mladim judokama kako bi dosegnuli njegove visine i viteštvo koje je pokazivao.

"Sama činjenica da takmičenje nosi Vinkovo ime za nas je velika obaveza i toga smo svi mi koji radimo u Judo klubu Željezničar svjesni još od prvog turnira. Zbog toga se svojski trudimo da uvijek sve protekne bez ikakvih problema, na nivou kakvo Vinko ime i zaslužuje. Ponosan sam što će i ove godine naši omladinci biti među takmičarima na ovom prestičnom judo kupu", poručio je Jasmin Salihagić, jedna od trenera u JK Željezničar.

Na kraju vrijedi naglasiti da je svečano otvaranje Međunarodng kupa "Vinko Šamarlić" zakazano za 10 sati, dok će samo takmičenje početi pola sata kasnije.

Svi zainteresovani će zahvaljujući organizatorima ove godine moći uživo pratiti borbe sa Međunarodng kupa "Vinko Šamarlić" i to putem YouTube kanala JK Željezničar