Stratište Bošnjaka i Hrvata
0

Obilježena 18. godišnjica zatvaranja logora "Manjača"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Bivši logoraši obilježli su danas 18. godišnjicu zatvaranja logora "Manjača" porukom da Manjača konačno bude obilježena kao stratište Bošnjaka i Hrvata, kao mjesto na kojem je zaista stradalo mnogo ljudi.

To, kako je kazao predsjednik Saveza logoraša u BiH Murat Tahirović, pokazuje presuda Međunarodnog suda u Haagu, kao i presude domaćih sudova.

Oko 500 sudionika prisustvovalo je danas obilježavanju, na mjestu bivšeg logora, a bilo je to sjećanje na prvo masovno otpuštanje zatočenika iz "Manjače", uz posredovanje Međunarodnog Crvenog križa.

Položeno je cvijeće na mjesto gdje je ubijen najveći broj logoraša, proučena fatiha i odata počast ubijenima.

Današnjem skupu odazvao se i predstavnik kabineta člana Predsjeništva BiH Željka Komšića, kabineta potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe i delegacija uime federalnog premijera Mustafe Mujezinovića.

Organizatori obilježavanja bili su Savez logoraša u BiH i Savez logoraša Unsko-sanskog kantona "Dr. Irfan Ljubijankić", a pridružila su im se udruženja logoraša iz drugih gradova u BiH (Mostar, Tuzla, Zenica, Sarajeva...).

Tahirović kaže da je kroz taj logor prošlo oko 5.000 zarobljenih, počevši od 1991. do kraja 1995. godine.

Logor "Manjača" prvi put je otvoren 1991. godine, kad su tu dovedeni Hrvati s okupiranog dijela Hrvatske, s prostora općina Slunj, Cetingrad, Korenica i dr. Početkom agresije na BiH 1992. godine, na "Manjaču" su dovedeni Bošnjaci i Hrvati, uglavnom s prostora Bosanske krajine, a postojale su i grupe iz drugih dijelova BiH, kao što su Grapska - općina Doboj, Bugojno i Travnik.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH, po naredbi međunarodnih organizacija koje su tada djelovale u BiH logor je raspušten 17. decembra 1992. kad je izašla zadnja grupa logoraša.

Tahirović navodi da su, prema nezvaničnim podacima, 1995. na "Manjaču" dovedeni Srbi koji su odbili lojalnost srpskim vlastima (tada Karadžiću), a pretpostavlja se da ih je tad bilo oko 40 s područja opštine Banja Luke.