BiH
0

Obilježena 17. godišnjica postojanja Stranke demokratske akcije

FENA
Pod motom "Bosanski identitet, evropski put" u subotu je u Sarajevu svečano obilježena sedamnaesta godišnjica postojanja i djelovanja Stranke demokratske akcije BiH (SDA BiH).

Svečanosti, upriličenoj tim povodom u hotelu Holiday Inn, prisustvovale su brojne zvanice, javne ličnosti i simpatizeri stranke, kao i međunarodni zvaničnici te diplomatski kor. U nizu poznatih lica našao se i visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz Schilling.

Skup je pozdravio predsjednik SDA Sulejman Tihić, predstavivši višegodišnji put stranke od njenog osnivanja u kriznim godinama za Bosnu i Hercegovinu, do mnogih rezultata koje je postigla do danas.

Na početku govora podsjetio je na historijsku i nezamjenjivu ulogu prvog predsjednika stranke i Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, čije su strpljenje, mudrost i sposobnost da vidi više i dalje od drugih te hrabrost da pravi kompromise i donosi teške odluke, bili presudni.

Struktura SDA, kazao je, uvijek je oslikavala slojevitost bića našeg naroda - od onih koji stranku još uvijek vide kao pretežno nacionalnu s ulogom da štiti i promovira etničke i vjerske interse, do onih koji SDA vide kao narodnu, bosansku i evropsku stranku otvorenu za sve građane. Ti principi nisu nikako suprotstavljeni, već veoma kompaktni.

Ocjenjujući trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini veoma složenom i možda najtežom od potpisivanja Daytonskog sporazuma, Tihić navodi kako već dugo traje zastoj u ključnim reformama za koje nema spremnosti da se postigne sporazum. Tu je i pitanje provođenja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, statusa Srebrenice, situacije u regionu, statusa Kosova i mnoga druga pitanja.

Tihić je podcrtao stav kako se samo razgovorima i dogovorima te sposobnošću da zajedno sa drugima gradimo jedinstvo bh. različitosti, mogu riješiti svi problemi.

"Jedina moguća politika jeste "korak po korak", ali stalno naprijed. Politika "sve ili ništa" najčešće se svodi na ništa. Moramo učiniti sve da izbjegnemo sukobe i podjele. Postojeći sistem, koliko god bio nepravedan i ma koliko mi bili nezadovoljni njime, jedini je način za rješavanje problema", poručio je on.

Pri tome se nikako ne smije i ne može zaboraviti prošlost. SDA će insistirati na odgovornosti, posebno za ratne zločine. Bez istine i pravde, smatra lider SDA, ne možemo graditi bolju budućnost ni među narodima, a niti među državama.

Snažan doprinos tome dala je presuda Međunarodnog suda u Hagu kojom je utvrđena odgovornost Srbije te vojnih i policijskih vlasti RS za genocid u Srebrenici, ali i brojne druge masovne zločine počinjene širom BiH.

U konačnici, skupu je poručio kako članovi stranke moraju biti istrajni i insistirati na provođenju presude. Međutim, ona ni u kom slučaju ne smije zaustaviti pozitivne procese kako u BiH, tako i regionu.

Svečanost je završena nastupom ženskog hora "Alegro" uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije.

Obilježavanje godišnjice bit će upotpunjeno poslijepodnevnom prvom tematskom sjednicom Glavnog odbora stranke, koja će biti posvećena reorganizaciji i djelovanju stranke u inostranstvu