BiH
1

Obilježen dan drugog oslobođenja Tuzle od fašista

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom obilježavanja 70 godina od drugog i konačnog oslobođenja Tuzle u 2. svjetskom ratu, danas su vijećnici Općinskog vijeća Tuzla, te predstavnici kantonalne vlade i učesnici NOR-a na Slanoj Banji odali počast i položili vijence na spomen-obilježja antifašističkim borcima 1941.-1945., antifašističkim braniocima BiH i Tuzle 1992.-1995., "zlatnim ljiljanima" i civilnim žrtvama.
  • Ovaj datum je jedan od značajnijih datuma iz nove historije. 17. septembar 1944. godine je dan kada je Tuzla konačno oslobođena od fašista i mi zaista smatramo za potrebnim da i ovaj dan obilježimo, iako nešto svečanije obilježavamo 2. oktobra, kada je Tuzla, kao prvi grad u porobljenoj Evropi, oslobođena. Ovaj dan je značajan za Tuzlake i smatramo za potrebnim da i ovaj datum uđe u našu noviju historiju kao jedan od značajnijih datuma - rekao je Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla.

Pašan Mehmedinović, rođen u Tuzli, jedan od učesnika NOR-a, rekao je da učesnici NOR-a mogu biti ponosni, ali i žalosni što nemaju puno podrške.

  • Ovdje se vidi prisustvo ljudi koji su toliko naklonjeni nama, a odsutnost je naša negativnost. Sve spomenike i ploče koji su ovdje dignuti poginulim, to bi skojevci očistili i bilo bi sjajno, ali sada u ovom vremenu niko ne brine o tome - istakao je Mehmedinović.