BiH
268

Obilježen Dan bijelih traka u Tuzli: Prijedorske žrtve ne smiju biti zaboravljene

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Omladinski pokret "Revolt" u saradnji sa građanskom inicijativom "Jer me se tiče" uličnom akcijom u Tuzli danas je obilježio Dan bijelih traka, odnosno dan kada su prije 24 godine Prijedorčani morali okačiti bijele trake i čaršafe, kako bi mogli biti prepoznati kao nesrpsko stanovništvo.

Ovom prilikom građanima su na tuzlanskom Korzu dijeljene bijele trake, koje, prema riječima organizatora, nisu samo simbol sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i njegove okoline, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta te poricanja zločina.

"Mi već četvrtu godinu obilježavamo Dan bijelih traka koji je posvećen svim nesrpskim žrtvama i njihovim porodicama u Prijedoru 1992. godine. Oni su se proglasom 31. maja morali 'označiti' bijelim trakama, a na prozorima svojih kuća istaknuti bijele čaršafe. Time su na neki način diskriminisane same žrtve, odnosno stanovništvo te se vratila neka fašistička tradicija koja je posljednji put 1939. godine iskorištena u Poljskoj za slično obilježavanje Jevreja", kazala je za Klix.ba aktivistica Omladinskog pokreta "Revolt" Elmira Begić.

Pored sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i njegove okoline, današnjom akcijom poslana je i poruka solidarnosti i razumijevanja.

"Danas se svi oni koji nose bijelu traku na ruci ograđuju od politike koja je izvela etničko čišćenje 1992. godine. Također, ovom akcijom smo poručili da ćemo biti istrajni, a nadamo se da će prijedorski roditelji već naredne godine moći reći da su dobili spomenik koji će biti posvećen 102 djece, dječaka i djevojčica koji su ubijeni na svirepe načine u Prijedoru", dodala je Begić

Prijedorske žrtve nikada ne smiju biti zaboravljene, poruka je za kraj koja je poslana sa današnjeg obilježavanja Dana bijelih traka u Tuzli.