BiH
0

Obilježavanje "Dječije nedjelje" u Kantonu Sarajevo

FENA
U Kantonu Sarajevo ove sedmice održava se tradicionalna manifestacija obilježavanja “Dječije nedjelje”.

U manifestaciji učestvuju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a i JU “Djeca Sarajeva”, udruženje Humanitarna organizacija za zaštitu i ostvarivanje prava djece “Naša djeca”, JU Centar za kulturu “Sarajevo”, SOS-Društveni centar “Hermann Gmeiner”, SOS-Dječije selo Sarajevo i KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo, kazala je na pres-konferenciji ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Emina Dubravić.

Program obilježavanja “Dječije nedjelje” rađen je u skladu s Programom obilježavanja "Dječije nedjelje" u Federaciji BiH.

Predstavnici nevladinih organizacija prezentirali su danas aktivnosti koje one provode u okviru "Dječije nedjelje". Bit će organizirana brojna druženja djece, programi edukativnog i humanog karaktera, radionice.

Programom se želi podstaknuti i skrenuti pažnja na društvenu brigu o djeci radi zadovoljavanja osnovnih potreba i prava djece koja imaju prioritetan zadatak. Manifestacije i aktivnosti u toku obilježavanja "Dječije nedjelje" su prilika da se sagledaju rezultati u dosadašnjoj brizi društva za djecu, da se pokrenu nove aktivnosti u koristi i za dobrobit djece, kazala je ministrica Dubravić dodavši da je Ministarstvo obilježavanje "Dječije nedjelje" započelo već 3. oktobra posjetom porodicama Dedić i Hajdarević, koje su u ovoj godini dobili trojke.

Kanton Sarajevo ulaže ogromne napore u zadovoljavanju potreba i prava djece. U skladu sa zakonskom regulativom naročito, u socijalnoj zaštiti i zaštiti porodice s djecom, nastojimo mjesečno zadovoljiti osnovne potrebe djece, odnosno porodica s djecom, kazala je ministrica Dubravić.

Prosječno mjesečno pravo na dječiji dodatak koristi 32.118-ero djece u iznosu od 32 ili 49,50 KM, što mjesečno iznosi 1.288.684 KM.

Zdravstvenu zaštitu prosječno mjesečno koristi 902 djece korisnika dječijeg dodatka, što iznosi 18.028 KM mjesečno, a subvenciju obdaništa 214 djece predškolskog uzrasta, što je 23.527 KM prosječno mjesečno.

Jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete od 210 KM prima 102 djeteta mjesečno, što iznosi 21.108 KM, a pomoć u prehrani djece do šest mjseci starosti djeteta (48 KM) prima 593 djeteta, što iznosi 27.844 KM prosječno mjesečno u 2008.

U okviru zakonske regulative zaštite porodice s djecom naknadu umjesto plaće porodilji iz radnog odnosa u trajanju od godinu dana ostvaruje prosječno mjesečno za 1.589 žena-porodilja u iznosu od 360 KM, a za 2.040 porodilja koje nisu u radnom odnosu osigurana je novčana pomoć u iznosu od 120 KM mjesečno, također godinu dana, a što sve ukupno iznosi 1.357.591 KM mjesečno (1.096.250 KM za žene u radnom odnosu i 261.341 KM za žene koje nisu u radnom odnosu).

Ukupno se prosječno mjesečno izdvaja 2.765.301 KM za zaštitu porodice s djecom.

Vlada KS-a će putem resornog Ministarstva i dalje raditi na poduzimanju dodatnih mjera o pitanju finansiranja zaštite porodice s djecom na području Kantona, a u skladu s finansijskim mogućnostima KS-a, kazala je ministrica Dubravić.