BiH
0

Obilježavanje 62 godine od oslobođenja grada Sarajeva u Drugom svjetskom ratu

FENA
Predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a Stari Grad Sarajevo položili su danas cvijeće na spomen-obilježja povodom 62 godine od oslobođenja grada Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

“Obilježavanje godišnjice oslobođenja grada Sarajeva 5. aprila 1945. godine činimo svake godine od oslobođenja grada pa sve do danas. Jedino 1993. nismo to učinili jer je bilo granatiranje grada”, kazao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Stari Grad Sarajevo Mehmed Pajt prilikom polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači.

Sjećajući se 5. aprila 1945. i oslobađanja grada Sarajeva Pajt je kazao kako je narod tada masovno izašao na ulice i oduševljeno pozdravio oslobodioce.

“Bio sam komesar jedne čete pri 27. diviziji. Kada sam silazio niz Vratnik i Kovače ostalo mi je u sjećanju da je narod masovno izašao na ulice, bez obzira na to što su još vođenje borbe u gradu. Narod je izašao i pozdravljao svoje oslobodioce”, kazao je Pajt.

“Narod je bio oduševljen, a i mi smo bili oduševljeni jer smo se pripremali za ulazak u Sarajevo. Velike pripreme su vršene od početka marta do 20. marta s jedinicama gdje su održavani sastanci, vojnici su se obučavali uličnoj borbi, i sve je to činjeno pod parolom 'Sve za Sarajevo'”, kazao je Pajt.

“Narod je konačno dočekao oslobađanje od okupatora i domaćih izdajnika koji su četiri godine činili velika zlodjela”, kazao je Pajt dodavši kako je u Drugom svjetskom ratu u gradu Sarajevu je poginulo oko 10.500 stanovnika, od toga najviše Jevreja, oko 9.600.

Predstavnici Udruženja antifašista i boraca NOR-a tokom dana položit će cvijeće i u krugu Vatrogasnog doma Vratnik na spomen-ploču narodnom heroju Mustafi Dovadžiji, kod Višegradske kapije na spomen-ploču 16. muslimanskoj NOV brigadi koja je prva ušla u Sarajevo 1945. i na spomen-obilježje poginulim borcima kod OŠ "Hamdija Kreševljaković".

Na Šehidskom mezarju Kovači cvijeće su danas položili i izviđači-učenici osnovnih škola s područja općine Stari Grad, izviđači Odreda "Edhem Mulabdić", Odreda Vratnik-Mošćanica, učenici Škole metalskih zanimanja i učenici Srednje mašinske tehničke škole iz Sarajeva.