BiH
36

Obespravljeni radnici: Mi jedva preživljavamo, a političarima se i dalje daje "bijeli hljeb"

Piše: E. G.
Dok radnici mnogih uništenih firmi u BiH jedva sastavljaju kraj s krajem i bore se za goli život, zastupnici, ministri, premijeri i sva svita oko njih i dalje uživa na državnom budžetu.

Jučer smo objavili tekst iz kojeg se vidi da je 46 zastupnika Federalnog parlamenta tražilo da primaju "bijeli hljeb" nakon isteka mandata, ali je sedam njih odustalo, odnosno vratili su se na svoja stara radna mjesta ili su ponovo izabrani u neka od zakonodavnih tijela. Dakle, prema sadašnjem stanju njih 39 njih će primati plaću godinu nakon isteka mandata.

Osnovna plaća federalnog zastupnika iznosi do 2.500 KM, paušal je 660, topli obrok nešto više od 150 i na to sve oni koji ne stanuju u Sarajevu dobijaju naknade za stanovanje i odvojeni život. Nakon što su završili mandat, njih 39 će dobijati ovu osnovnu plaću. To će dakle Federaciju BiH koštati 1.170.000 KM. Na ovu cifru treba dodati i uplate za penziono i zdravstveno, tako da se ona gotovo udvostručuje.

I ovo se odnosi samo na Zastupnički dom. Onih na "bijelom hljebu" će biti i u Domu naroda, u kantonalnim skupštinama i vladama, državnom parlamentu... To su milionski iznosi koje država daje u džepove bivših zastupnika i ministara. Nije tajna da se određeni broj njih može vratiti na stara radna mjesta, ali da ne žele, a nije tajna ni da određeni broj njih paralelno rade druge poslove i dobijaju duple plaće.

"Oni nastavljaju s tim. Znate dobro da smo na februarskim protestima prošle godine tražili da im se to pravo ukine, ali ništa od toga. Mi ćemo ponovo organizirati velike proteste i nećemo odustati od tog zahtjeva. Jednom za sva vremena ta im se privilegija mora ukinuti. Ljudi nemaju od čega živjeti, a oni godinu dana sjede kod kuće i primaju po tri-četiri hiljade maraka", komentirao je za Klix.ba Dževad Mehmedović, predsjednik sinidikata Dite, jedne od tuzlanskih tvornica čiji radnici već godinama traže da vlasti riješe njihove probleme.

Mehmedović kaže da su radnici i građani izigrani, da su svi obećavali kako će se ova privilegija političarima ukinuti, ali na kraju od toga nije ništa bilo.

"Ako se takva praksa nastavi, oni će sami izazvati velike nemire građana. Narod nema novaca, narod nema šta jesti. Ako se ne ispune neki naši uvjeti koje smo dali, radnici Dite, Konjuha, Aide i Livnice čelika će krenuti i prema Sarajevu, prema Federalnom parlamentu, pa ćemo vidjeti šta će biti. Pješke smo išli van BiH prošli put, a sad ćemo u Sarajevo", kazao je Mehmedović.

Među onima koji primaju "bijeli hljeb" u Federalnom parlamentu ima zastupnika iz gotovo svih stranaka koje su bile zastupljene u prošlom sazivu. U tome prednjače zastupnici sada opozicionog SDP-a, ali je veliki broj i onih iz SDA, gotovo svi iz Kluba Narodne stranke Radom za boljitak iz prošlog saziva...