Američka ambasada u BiH
0

Obavljena posjeta napadnutom muslimanskom groblju u Foči

FENA
Savjetnik za pitanja ljudskih prava u Ambasadi SAD-a u BiH Patrick Hanish i predstavnici Međureligijskog vijeća BiH Emir Kovačević i Olivera Jovanović sastali su se s načelnikom općine Foča Zdravkom Krsmanovićem i razgovarali o nedavnim slučajevima vandalskih napada na islamskom groblju u Foči te posjetili to groblje, saopćeno je iz Američke ambasade.

Načelnik Krsmanović i članovi delegacije složili su se da je "ovakvo ponašanje ohrabreno atmosferom nepovjerenja koju promovira pojedino neodgovorno medijsko izvještavanje, kao i djelovanje s ciljem ostvarivanja uskih nacionalističkih interesa".

"Svi su se složili da promoviranje dijaloga među ljudima različitih etničkih pripadnosti i vjerovanja predstavlja važan princip potreban za izgradnju stabilnosti", navodi se u saopćenju.

Delegacija je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da su policijske snage u Foči, djelujući odlučno, 23. marta uvečer uhapsile dvojicu osumnjičenih.

"Brza i profesionalna policijska akcija, kao i promptna osuda ovog napada od strane Komiteta za sigurnost Općine Foča, poslala je jasnu poruku podrške međuetničkoj toleranciji i sigurnosti za povratnike", navodi se.