BiH
0

NSRS: Prijevremena starosna penzija za bivše pripadnike vojske RS-a

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju za određene kategorije osiguranika, a koji se odnosi na osobe koje su 31.decembra 2005.godine bili pripadnici bivše Vojske RS-a i na radnike bivšeg ministarstva odbrane RS-a koji su reformom odbrane u BiH ostali bez posla.

Ovim zakonskim aktom regulira se njihovo pravo na prijevremenu starosnu penziju koju će moći da ostvare ukoliko imaju 20 godina radnog staža i 45 godina života, odnosno 49 godina ako je riječ o ratnim vojnim invalidima i ratnim komandantima.

Procjenuje se da će ovo pravo u RS-u moći da ostvari oko 400 i da će prosječna penzija iznositi 403 KM, što će RS mjesečno koštati više 161.000 KM, odnosno na godišnjem nivou 1.940.000 KM iz entitetskog budžeta.

Tokom rasprave o ovom aktu poslanici SNSD-a su ocijenili da zakonom treba da budu obuhvaćene i osobe koje su ostale bez posla u prvoj reformi odbrane iz 2004., dok su poslanici DNS-a tražili da se o ovome održi stručna javna rasprava da bi se donio kvalitetan zakon.

Usvojeni nacrt zakona upućen je u javnu raspravu.