Miroslav Lajčák
0

"Novonastali konsenzus je pozitivan prvi korak"

FENA
Vijeće za implementaciju mira (PIC) ima jednoglasan stav u pogledu daljnjeg puta Bosne i Hercegovine, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák u razgovorima s visokim zvaničnicima Evropske unije.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izvijestio je danas u Bruxellesu Odbor za politička i sigurnosna pitanja, ključno tijelo EU-a za vanjsku politiku, o ukupnim pomacima koje je ostvarila BiH i o zaključcima koje je ove sedmice donio Upravni odbor PIC-a.

On je rekao da je Vijeće za implementaciju mira prepoznalo da je konsenzus koji su postigli lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a 8. novembra “pozitivan prvi korak” koji “nudi potencijal, ako bude političke volje, da se brzo realiziraju ciljevi i uslovi” koji su postavljeni za tranziciju OHR-a prema budućem uredu EUSR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da “tek treba da vidimo kakva će biti detaljna zakonska rješenja”, ali je pozdravio kako je rekao “novonastali konsenzus” između političkih lidera BiH.

On je također skrenuo pažnju na obaveze koje su ranije u toku mjeseca preuzela trojica premijera u vezi sa efikasnijim koordiniranjem pitanja koja se odnose na pristup Evropskoj uniji. On je izjavio da ovo “treba da doprinese unapređenju političke klime u zemlji”.

Lajčak je dao iskrenu procjenu štete koju je destruktivna retorika i retorika podjele nanijela izgledima BiH za evropsku integraciju i poslijeratni oporavak.

“Ukupna politička situacija i dalje je krhka”, rekao je on, “i nekoliko pozitivnih poteza koji su načinjeni u posljednjih nekoliko sedmica mogu se lako poništiti negativnom retorikom i jednostranim radnjama od strane bilo kojeg političkog lidera”.

Konstatirajući zaključak Vijeća za implementaciju mira da još nije postignut dovoljan napredak u pogledu realizacije pet ciljeva i dva uslova da bi se moglo razmatrati zatvaranje OHR-a, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je Vijeće za implementaciju mira podvuklo značaj rješavanja pitanja koja se odnose na državnu i vojnu imovinu i budući status Distrikta Brčko.

“Vijeće se složilo da će se snažno angažirati na oba ova pitanja u narednim sedmicama i mjesecima u cilju pružanja podrške OHR-u kako bi se došlo do rješenja do proljeća”, rekao je on, dodavši da je ovo “preduslov koji su prihvatili svi članovi Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”.

Lajčak je rekao da će OHR nastaviti provoditi svoj mandat i u 2009. godini i da će se o budućnosti ove organizacije razgovarati u okviru Vijeća za implementaciju mira na sastanku 25. i 26. marta naredne godine.

“Sada je jasno to da će biti potrebni daljnji konkretni pomaci prije nego Vijeće za implementaciju mira bude moglo odlučiti o tranziciji OHR-a u EUSR. Ovo je posebno stav zemalja članica Vijeća za implementaciju mira koje nisu članice EU”, rekao je on.

Lajčak je pozdravio činjenicu da je međunarodna zajednica ponovo posvetila pažnju BiH i pozvao je EU da ubrza pripreme za prihvatanje većeg raspona odgovornosti nakon zatvaranja OHR-a i početka rada EUSR-a. On je pozdravio spremnost EU-a da zadrži vojno prisustvo u BiH i nedavne zaključke Vijeća za opće poslove da se prilikom svake promjene mandata EUFOR-a mora “uzeti u obzir politička situacija na terenu”.

“Zatvaranje OHR-a je pitanje koje je bilo aktuelno u posljednje dvije godine, ali sada je postalo stvarno i aktuelnije nego ikad”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Važno je da počnemo konkretno planirati i utvrđivati bez odlaganja kako će ojačan angažman EU biti implementiran i kako će izgledati ojačan ured EUSR-a”, saopćeno je iz OHR-a.