BiH
27

Novinari, analitičari, profesori: Zakon o javnom redu i miru uvodi totalitarnu državu

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ako se ne desi političko i moralno čudo, Prijedlog zakona o javnom redu i miru, u kojem se kao javno mjesto tretiraju i društvene mreže, kroz dva dana će biti usvojen u Narodnoj skupštini RS. Opozicija je na današnjoj sjednici napustila skupštinsku salu kada se raspravljalo o ovom zakonu, dok su na poslaničkom bojnom polju poslanici vladajućih stranaka branili predloženi Zakon, uz poneki amandman.

Novinar-bloger Slobodan Vasković kaže za Klix.ba da je očigledno da režim u RS ima namjeru da usvoji drakonski zakon i da je konačni cilj vlasti u RS da ograniči slobodu govora na internetu, ali i slobodu govora uopšte.

"Režim ka tom cilju grabi krupnim koracima. Ipak, uočljivo je da oni ne znaju o čemu govore. Znaju da žele da ograniče slobodu govora, ali ne znaju kako, pa tako poistovjećuju krivično djelo sa prekršajem. Narodni poslanik Radovan Višković je govorio o teškim krivičnim djelima terorizma, poredeći to sa mogućom provokacijom nekog političara na društvenim mrežama", rekao je Vasković.

Još je gore, dodaje on, izjava ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, koji je rekao da neće biti gonjeni oni koji na javnim mrežama pozovu na ubistvo ukoliko se to ubistvo ne desi.

"Režim je pobrkao pojmove i sada se vidi da je stvarni cilj ovoga zakona da postoji nekoliko slobodnih medija i portala u RS, ali i davljenje svakog ko pokuša drugačije da misli i govori. Sa druge strane, zapanjujuće je to da opozicija napušta skupštinsku salu, tvrdeći da režim novim zakonom od RS stvara Sjevernu Koreju, a potom se vraća u skupštinsku salu da nastavi da živi u toj Sjevernoj Koreji. Opozicija i dalje ne zna šta hoće. I bojim se da to uskoro neće ni saznati", smatra Vasković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci Đorđe Vuković kaže da se ugrožavanje slobode govora u stvarnom proširuje i na virtuelni prostor i da režim očigledno ignoriše sve kritike i time šalje katastrofalnu poruku javnosti.

"Ovo je dvostruki poraz. Prvo, to je poraz društva koje ovo ne može da spriječi, ali ujedno je i poraz vlasti koja pokazuje totalitarni karakter. Opozicija je predugo ignorisala ugrožavanje medijskih slobodan, a 'dreka' je sada podignuta jer smo očigledno došli do tačke pucanja, do gornje granice", kaže Vuković.

Potreba opozicije da pokaže zube, a potom reterira je, dodaje on, karakteristika naše političke kulture.

"Opozicija je trebala da ide sa vrlo jasnim argumentima, da time primora vlast da prizna pozadinski kontekst ove odluke. Izlazak sa sjednice će imati slab efekta i pokazuje slabost opozicionog krila", smatra Vuković.

Novinar, ekonomski analitičar i predsjednik Kluba BH novinara Siniša Vukelić smatra da bi se kroz ovaj zakon ograničila sloboda mišljenja.

"I Ministarstvo za ekonomske odnose RS je reklo da je ovaj zakon neprimjenjiv. Oni su kazali da svaki zakon koji ide u skupštinsku proceduru mora dobiti saglasnost u skladu sa legislativom Evropske unije. Premijerka RS Željka Cvijanović je rekla da to 'neprimjenjivo' ne znači da je suprotno legislativi EU, već jednostavno da EU to ne reguliše na taj način. Cvijanović je djelimično u pravu, jer na nivou EU nema zakona koji to reguliše, ali postoje deklaracije i konvencije koje garantuju slobodu mišljena na internetu, odnosno na društvenim mrežama", rekao je Vukelić.