BiH
0

Nović: Ulaganje u nauku će se višestruko vratiti građanima BiH

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović primio je sinoć u Sarajevu komesara za nauku i istraživački rad Evropske komisije Janeza Potočnika, s kojim je razgovaro o članstvu BiH u Sedmom okvirnom programu Evropske unije. Ministar Nović je istakao da se ulaganje u nauku i istraživanje mora posmatrati kao nešto što će se višestruko vratiti građanima BiH.

Naglasio je da je prije svega potrebna izrada državne strategije i državnog zakona za reguliranje ove oblasti te pohvalio pomoć Delegacije Evropske komisije u BiH u ovoj oblasti.

"Za BiH je bitan ulazak u Okvirni program 7 i pridruživanje euroatlantskim integracijama. Interes građana BiH je ulazak u ovaj program, a ne interes građana Evrope", rekao je ministar civilnih poslova BiH.

Komesar Potočnik je kazao da je ulazak BiH kao pridruženog člana u ovaj program prioritet. Naglasio je da se i sam imao priliku uvjeriti u značaj ovog koraka, jer je njegova zemlja Republika Slovenija pristupila Okvirnom programu 10 godina prije samog ulaska u EU.

"Kada govorimo o Lisabonskoj deklaraciji, govorimo o Evropi znanja. O tome kako možemo biti ekonomski konkurentni, imati dobru socijalnu distribuciju i kako trebamo biti ekološki svjesni. A sve to je nemoguće bez nauke i istraživačkog rada", naglasio je komesar Potočnik.

BiH bi stupila u pridruženo članstvo u Okvirnom programu 7 pod veoma povoljnim uvjetima, gdje bi plaćala samo 20 posto pristupne kvote u prvoj godini. Pristupnica bi BiH otvorila iste mogućnosti korištenja fondova 7. okvirnog programa kao i bilo kojoj punopravnoj članici EU.

Ministar Nović je rekao da bi ovo bio značajan korak za BiH na evropskom putu i naglasio da će Ministarstvo učiniti sve što je potrebno kako bi došlo do pristupanja BiH ovom programu, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.