BiH
497

Novi sarajevski bulevar: Počela gradnja A transverzale, veze grada sa aerodromom

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskom Aerodromskom naselju danas su na teren izašle mašine koje su označile početak gradnje gradske A transverzale.

Ona će povezivati Međunarodni aerodrom Sarajevo sa ostatkom grada, a riječ je o prvoj transverzali koja se gradi na potpuno novoj trasi. Duga je 1.800 metara, a ukupna vrijednost radova iznosi 5.800.000 konvertibilnih maraka.

Za prvu fazu radova osigurano je milion KM, sredstva su osigurale Općina Novi Grad Sarajevo i Direkcija za puteve KS, a postoji mogućnost da se Ministarstvo saobraćaja KS uključi sa dodatnih milion KM.

"Ugovor je potpisan na dvije godine, a ove godine radovi će se obavljati do kraja građevinske sezone. Izvođač radova je bh. firma Euro-asfalt koja izvodi radove i na većini radova na autoputu A1. Do sada je bio problem da se komunikacija između grada i aerodroma odvijala kroz Stup i Dobrinju. Ovom cestom se saobraćaj rasterećuje i teći će pored naselja Dobrinja. Cesta će imati po dvije trake u jednom i drugom smjeru zajedno s biciklističkim stazama i zelenim pojasom", rekao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Što se tiče imovinsko-pravnih odnosa Efendić tvrdi da postoje određeni problemi s obzirom na to da se eksproprijacija zemljišta obavljala '70-ih godina.

"Postoje slučajevi gdje je ona izvršena, a knjiženje eksproprijacije nije obavljeno i to je posao koji se sada obavlja. To ipak ne sprečava da se radovi započnu, a već postoji davno djelimično izgrađeni most na rijeci Dobrinji do kojeg će se i graditi cesta u okviru prve faze", objasnio je Efendić.

Problemi tu ne prestaju. Jedna porodica je, nakon što su sve procedure eksproprijacije završene, odlučila da se useli u objekat na trasi. Efendić tvrdi da će za te ljude biti osiguran alternativni smještaj u narednih šest mjeseci.

Adem Zolj, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, napominje da će saobraćajnica predstavljati pravi moderni bulevar.

"Saobraćajnica će omogućiti brzu vezu Mojmila i aerodroma. To je važno za svaki veliki i glavni grad, a da se radi strateški i planirano dokaz je i buduća saobraćajnica koja će se graditi, a to je IX transverzala. A transverzala je bulevar uz široke trotoare i stubove na zelenom pojasu. Uz cestu će se raditi i vodovod i kanalizacija, a uvest će se i kružni tok na Mojmilu ispod Dječijeg sela", objasnio je Zolj.

Ovom saobraćajnicom vežu se sjever i jug kantona, a pored Novog Grada korist od ceste imat će i Ilidža i Novo Sarajevo. Također, ovo će biti veza XII transverzale s budućim gradskim autoputem.