Sindikat najavljuje
0

Novi protesti pred zgradom Vlade FBiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Domu sindikata BiH u Sarajevu danas je održana sjednica Organizacionog odbora za pripremu protestnog skupa koji će biti održan 13. jula u 12.00 sati pred zgradom Vlade Federacije BiH.

"U Savezu samostalnih sindikata, 24 granska sindikata postigla su konsenzus da se tzv. interventni zakon povuče iz daljnje parlamentarne procedure. Jedino time mi u potpunosti zaštićujemo svoje članstvo", izjavio je novinarima predsjednik Sindikata komunalne privrede FBiH Rifat Mahmutović.

U Sindikatu smatraju neprihvatljivim da se takav zakon donosi bez dijaloga i za njih jedino prihvatljivo rješenje može biti ako "interventni zakon" ne bude protivan elementarnim principima radnog zakonodavstva.

"Vlada je za šaku dolara prodala sindikalni pokret, stavila van snage sve kolektivne ugovore, radno zakonodavstvo i pogazila sve međunarodne konvencije čiji je potpisnik ova država", dodao je Mahmutović.

"Suprostavit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima, a to znači protest na koji ćemo dovesti najmanje 15.000 ljudi, članova sindikata. Ako to ne urodi plodom spremni smo za organizovanje generalnog štrajka svih ovih grana", istakao je Mahmutović.

On je dodao da je jučer održan sastanak sa novim premijerom Mustafom Mujezinovićem i ministrima u Vladi FBiH.

"Oni su ponudli sklapanje sporazuma koji ne drži vodu.... Naime, taj sporazum neće biti stariji od zakona i mi smo duboko svjesni da će zakon kada se donese biti stariji od bilo kakvog sporazuma jer je stariji i od svih kolektivnih ugovora, kako oni tvrde, a mi ćemo dokazati da to nije tako", rekao je Mahmutović.

Pregovarački tim Saveza sindikata BiH je određen i spremni su za razgovore radi iznalaženja kompromisnog rješenja.

"Do petka ćemo se odazvati na svaki njihov poziv, a mi samo tražimo da nam vrate alat kojim radimo, a to su kolektivni ugovori i radno zakonodavstvo", dodao je Mahmutović.