BiH
0

Novi izvještaj o klimatskim promjenama poziva na hitno djelovanje na našim prostorima

FENA
Koordinator programa "Energija i klimatske promjene" Miodrag Dakić tvrdi da Vlada Republike Srpske i nadležna ministarstva donose odluke kojima će se povećati problemi koji nastaju zbog klimatskih promjena.

Igor Kalaba, koordinator kampanje “Energija iz uglja-stanje, održivost, budućnost” naglašava da “Vlada RS-a budućnost razvoja energetskog sektora vidi u opasnim projektima, kao što su termoelektrane u Stanarima i Ugljeviku”.

"U Stanarima je vrlo vjerovatno došlo do kršenja EU direktiva, a koje su vlasti prihvatile pristupanjem Energetskoj zajednici. Trenutno radimo analizu dokumentacije, a ukoliko utvrdimo da je došlo do njihovog kršenja, morat ćemo o tome obavijestiti Sekretarijat Energetske zajednice", rekao je Kalaba, saopćeno je danas iz Centra za životnu sredinu.

Ističe da im je cilj da se kršenje direktiva spriječi da bi se izbjegle veće posljedice i sankcije do kojih može da dođe u slučaju da se termoelektrane izgrade suprotno EU direktivama.

"Cijeli ciklus korištenja uglja je strašno opasan po ljude i životnu sredinu, od njegove eksploatacije preko sagorijevanja do odlaganja ostataka. Problem nije samo ugljendioksid, već i sumpor, čestice, teški metali te radioaktivni elementi. O zdravstvenim posljedicama i finansijskim troškovima koje termoelektrane stvaraju, kao što su odsustva s posla, troškovi liječenja i slično, nikada nećemo čuti iz usta onih koji zagovaraju ovakve projekte i veličaju njihovu ekonomsku korist, koja nesumnjivo postoji, ali samo za malu grupu ljudi, dok većini ostaju uništena životna sredina i računi za lijekove", naveo je Kalaba.

I Miodrag Dakić kaže da očekuju da Vlada RS-a počne da prepoznaje ovaj problem i da hitno djeluje.

"Prije svega, mora da se napravi drastična promjena u politici razvoja energetskog sektora, prioritetno na smanjenju korištenja fosilnih goriva. S druge strane, vlasti moraju umjesto deklarativne podrške projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, da počnu da stvaraju zakonske i planske pretpostavke da se ti projekti realizuju", kazao je Dakić.

Prioritet moraju biti, navodi, projekti energetske efikasnosti, jer studije pokazuju da je i do 1.000 puta isplativije ulagati u uštedu energije nego u nove proizvodne kapacitete.

Također, neophodno je da se naprave i strategije za smanjenje posljedica klimatskih promjena, s obzirom na to da se može da očekuje da će vremenske neprilike biti sve izraženije, a da te posljedice tih neprilika najviše pogađaju najsiromašnije.

Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC) je u petak objavio sažetak petog izvještaja s najnovijim naučnim saznanjima o globalnim klimatskim promjenama. Glavna poruka izvještaja je veoma jasna. Klimatske promjene se nesumnjivo događaju.

Posljedice klimatskih promjena su sve vidljivije, učestalije i snažnije, a najveći dio krivice snose ljudi tako da je vrijeme da se počne aktivno djelovati.