Stanivuković objelodanio
1

Novi dokaz iz afere "Kiseonik": Zahtjev Tehnogasa odbila i SNSD-ova direktorica Agencije za lijekove

B. T.
Stanivuković objavio dokument (Foto: Facebook)
Stanivuković objavio dokument (Foto: Facebook)
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković na društvenim mrežama objavio je još jedan, kako tvrdi krunski dokaz u aferi "Kiseonik".
Radi se o rješenju iz marta 2015. godine, kojim Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, odbija zahtjev "TGT Tehnogasa" za izdavanje dozvole za promet lijekova u BiH.

Rješenje potpisuje tadašnja direktorica Agencije Nataša Grubiša. Stanivuković konstatuje da je firmu Stanislava Čađe odbila i "SNSD-ova direktorica" Agencije za lijekove u periodu od 2009. do 2015. godijne.

Rješenje Agencije iz 2015. godine
Rješenje Agencije iz 2015. godine

"Ona je tada nedvosmisleno jasno odbila Čađu za velepromet lijekova. Znajući sve to, on je uprkos odbijanju u narednim godinama nastavio da prometuje nedozvoljen, nelegalan i neprovjeren kisik. Ovo je još jedan krunski dokaz da se hapšenje Čađe, Đajića, ministra Šeranića i ostalih odgovornih u aferi s kisikom mora desiti”, naveo je Stanivuković, prilažući rješenje.

U obrazloženju je navedeno da se zahtjev odbija zbog nepotpune dokumentacije te da podnosilac zahtjeva nije dokazao ispunjenost općih i posebnih uslova za vršenje djelatnosti prometa lijekova na veliko, a koje bi koristili građani BiH.

Podsjetimo, trenutni Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak odgovorio je ministru zdravstva RS-a Alenu Šeraniću i premijeru tog entiteta Radovanu Viškoviću nakon verbalnih napada na Agenciju.

"Zamolio sam vašeg predsjednika prije neki dan, u osvrtu na slične tvrdnje, da predoči javnosti bilo kakav zahtjev Tehnogasa upućen Agenciji, za dobijanje bilo kakve dozvole iz nadležnosti Agencije. Nije bilo odgovora, i neće ga biti, jer zahtjeva nije bilo. Ovo tvrdim odgovorno i, naravno, referišući se na vrijeme u kojem sam ja direktor agencije. Za vrijeme prije mene pitajte Natašu Grubišu, bivšu direktoricu agencije, sadašnju pomoćnicu direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a", poručio je Zolak.

Novi dokaz koji potvrđuje značaj afere "Kiseonik", Stanivuković je objavio uoči protesta opozicije koji su najavljeni za danas u Banjoj Luci, a upravo zbog ove afere te zbog ograničavanja dostupnosti BN televizije.