BiH
250

Nove replike životinja iz ledenog doba stižu u Pionirsku dolinu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Preduzeće Park i RZC Pionirska dolina i zoo vrt ponovo su za svoje posjetioce priredili veliko, pravo iznenađenje i to dvije replike životinja iz ledenog doba u prirodnoj veličini.

Tim povodom u četvrtak, 19. novembra sa početkom u 12 sati bit će priređena simbolična svečanost pod nazivom "Zavirimo u prošlost i putujmo kroz vrijeme", kada će za prisutne posjetioce biti predstavljene dvije nove replike u prirodnoj veličini i to primjerci sabljozubog tigra i vunastog nosoroga, davno izumrlih životinja iz razdoblja ledenog doba. Time će kolekciju "Ledeno doba" u Pionirskoj dolini, računajući i u aprilu predstavljenu repliku mamuta, činiti tri zaista impozantna eksponata.

"Svečanost u Pionirskoj dolini počet će tačno u podne, a prema najavama, vrijeme pred zimu idealna je prilika da djeci, mladima, ali i njihovim roditeljima uz druženja i mini koncert njihovih vršnjaka 'Zvjezdica gitare', u prelijepom hortikulturno uređenom i jesenjem ambijentu našeg jedinog rekreaciono-zabavnog centra i zoo vrta u Pionirskoj dolini bude premijerno predstavljena proširena kolekcija replika životinja izumrlih 11.000 godina prije nove ere. Upravo to se i čekalo da, osim mamuta predstavljenog po završetku prošle zime, pred početak nove zime, sa još dva primjerka obogate svoju zaista interesantnu kolekciju", saopćeno je iz Parka.

Cilj kolekcije "Ledeno doba", kao i organiziranje zajedničkog druženja u četvrtak, jeste još jednom skrenuti pažnju javnosti, posebno djece i mladih na očuvanje, zaštitu i dobrobit životinja.

Replike sabljozubog tigra i vunastog nosoroga djelo su poznatih akademskih kipara Zemaljskog muzeja BiH, a javnosti će ih premijerno predstaviti direktor preduzeća Park Safet Baltić i upravnik RZC Pionirska dolina i zoo vrt Esad Tajić.

Ulazak u Pionirsku dolinu u četvrtak će biti organizovan po važećem cjenovniku.