BiH
23

Nove masovne demonstracije u utorak ispred Parlamenta BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Građani BiH najavljuju nove masovne demonstracije u utorak ispred Parlamenta BiH od 12:00 sati.

"U utorak nas ispred Parlamenta mora biti više nego tokom blokade. Pozivamo sve roditelje, ali i druge građane i građanke iz svih gradova da zajedno bh. vlastima i međunarodnoj zajednici pokažemo da ne odustajemo od svojih zahtjeva u borbi za prava djece koja su narušili domaći političari i političarke", saopšteno je.

U narednoj sedmici vanredno zasjeda i Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC), koje će raspravljati o mogućnostima za usvajanje, odnosno nametanje neophodnog Zakona o JMB.

"S obzirom da je Visoki predstavnik za BiH obećao da će pitanje Zakona staviti na agendu vanrednog sastanka PIC-a, očekujemo da će međunarodna zajednica i ambasadori zemalja PIC-a pokazati minimum odgovornosti prema građanima BiH, ako to već nisu u stanju domaći političari. Građani i građanke nastavljaju zahtijevati odgovornost domaćih aktera, ali pritisak proširujemo i na međunarodnu zajednicu u BiH čime ih uvrštavamo na listu odgovornih za rješenje ovog problema. Ako domaći političari bahato odbijaju da rade svoj posao, zahtijevamo da to uradi instanca koja je iznad njih, a to je OHR", stav je grupe koja učestvuje u protestima.

Podsjetimo, protesti su počeli 5. juna kada je grupa građana i građanki, izrevoltirana ugrožavanjem života tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice privatnim automobilima blokirala izlaz iz garaže Parlamenta BiH. Zahtjev je bio jednostavan - da mala Belmina odmah dobije JMB kako bi otputovala na liječenje.

Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi iz dvije zgrade. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta, 15 sati proveli su u zgradama nakon čega im je put vani, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.

"Tom prilikom policija je upotrijebila prekomjernu silu, te povrijedila i privela pet demonstranata. Za vrijeme 15-satnih demonstracija, imovini vlade nije nanesena nikakva materijalna šteta niti je u jednom trenutku neka od osoba u Parlamentu bila ugrožena. Najveće nasilje tog dana počinilo je osiguranje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, koje je držeći se za pištolje, nogama udarajući demonstrante prokrčilo put za podrumski bijeg prvog čovjeka Vijeća ministara. Tom prilikom povrijeđeno je troje demonstranata od kojih je jedno i djevojčica od 12 godina", istakla je grupa građana koja organizuje proteste.

Demonstranti su istakli da će istrajati u svojim zahtjevima, a to su - donošenje zakona o JMB, formiranje Fonda solidarnosti iz kojeg bi se finansiralo liječenje građana koji ne mogu imati medicinski tretman u BiH te da se parlamentarci i ministri Vijeća ministara odreknu 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist Fonda i da demonstranti koji su učestvovali u blokadi Parlamenta ne budu krivično gonjeni.

Grupa građana koja organizuje proteste pozvala je sve građane da im se pridruže u utorak u 12.00 sati ispred Parlamenta BiH.