BiH
15

Nove masovne demonstracije u utorak na Trgu BiH

FENA
Drugi dan protesta
Drugi dan protesta
Građani koji sudjeluju u JMBG protestima najavili su za utorak u 12 sati nove masovne proteste na Trgu BiH ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, te pozivaju sve stanovnike BiH da im se priključe da bi bilo omogućeno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG).

"Tom prilikom namjeravamo da im demokratskom sredstvima, bukom i nenasiljem pokažemo da smo mi njihovi poslodavci i da nas ne mogu i ne smiju tretirati bez poštovanja. Svi smo građani ove zemlje koji žele da se poštuju prava svake osobe, bez obzira na vjersku, etničku ili političku pripadnost. U utorak nas ispred Parlamenta mora biti više nego tokom blokade. Pozivamo sve roditelje, ali i druge građane iz svih gradova da zajedno bh. vlastima i međunarodnoj zajednici pokažemo da ne odustajemo od svojih zahtjeva u borbi za prava djece koja su narušili domaći političari" saopćeno je.

Podsjećaju da je visoki predstavnik za BiH obećao da će pitanje zakona o jedinstvenom matičnom broju staviti na agendu vanrednog sastanka Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) najavljenu za ovu sedmicu, te navodi da „očekuju da će međunarodna zajednica i ambasadori zemalja PIC-a pokazati minimum odgovornosti prema građanima BiH, ako to već nisu u stanju domaći političari“.

"Građani nastavljaju zahtijevati odgovornost domaćih aktera, ali pritisak proširujemo i na međunarodnu zajednicu u BiH čime ih uvrštavamo na listu odgovornih za rješenje tog problema", stav je grupe koja sudjeluje u JMBG protestima.

Pozivamo sve građanke da svakoga dana u 12 sati popiju kafu pred svojim parlamentom.

"Odbili smo ponude za financiranje demonstracija od stranih organizacija a i od domaćih, uključujući i političke stranke", navode.

JMBG protest počeo je 5. juna kad je grupa građana privatnim automobilima blokirala izlaz iz garaže Parlamenta BiH, a direktan povod bila je tromjesečna beba Belmina Ibrišević iz Gračanice koja nije mogla ići na liječenje jer nije imala JMBG. Zahtjev je bio da Belmina odmah dobije JMBG da bi otputovala na liječenje.

Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi iz dvije zgrade. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta, proveli su 15 sati u tim zgradama nakon čega im je put, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.

JMBG demonstranti ne odustaju od svojih zahtjeva koji se, osim hitnog donošenje državnog zakona o JMBG, odnose i na formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se financiralo liječenje građana koji ne mogu imati medicinski tretman u BiH, te da se parlamentarci i ministri Vijeća ministara odreknu 30 posto primanja do kraja mandata u korist fonda. Među zahtjevima je i onaj da demonstranti, koji su sudjelovali u blokadi Parlamenta ne budu krivično gonjeni te da ne budu izloženi represiji vlasti.