BiH
16

Danas najmasovniji protesti ispred zgrade Parlamenta BiH

Piše: J. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ispred zgrade Parlamenta BiH danas će se, najvjerovatnije, okupiti do sada najveći broj demonstranata koji traže hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju. Očekuje se dolazak više od 5.000 građana iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Masovno okupljanje očekuje se u 11:55 sati, a svoje dolaske najavili su predstavnici mnogih nevladinih organizacija, penzioneri, studenti, taksisti, nezaposleni, osobe iz sporta, kulture i drugih sfera javnog života u našoj zemlji, kao i mnogi drugi.

Preko društvenih mreža na okupljanje su pozvani svi građani i građanke iz svih gradova da, kako su naveli, zajedno bh. vlastima i međunarodnoj zajednici pokažu da ne odustaju od svojih zahtjeva u borbi za prava djece koja su narušili domaći političari i političarke.

Osim usvajanja zakona, građani BiH koji već nekoliko dana protestuju širom naše zemlje, traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana.

Također, od političara se traži i odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda. Demonstranti traže da učesnici protesta za JMB ne budu krivično gonjeni i, kako navode, izloženi represiji.

"Solidarno i zajedno ćemo u utorak pokazati vlastima BiH i međunarodnoj zajednici da ne odustajemo od zahtjeva za poštivanje prava djece, koja su direktno ugrozili domaći političari, politizirajući 13 cifara matičnog broja koji se izdavao čak i u vrijeme rata. Svaki čovjek je bitan na demonstracijama i pozivamo građane i građanke iz svih gradova da nam se priključe i da budemo još brojniji nego u četvrtak", poziv je koji je upućen svim građanima.

Za danas je ujedno zakazano i vanredno zasjedanje Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), koje će raspravljati o mogućnostima za usvajanje, odnosno nametanje neophodnog zakona o JMB.

Podsjetimo, protesti su počeli 5. juna kada je grupa građana i građanki, izrevoltirana ugrožavanjem života tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice privatnim automobilima blokirala izlaz iz garaže Parlamenta BiH. Zahtjev je bio jednostavan - da mala Belmina odmah dobije JMB kako bi otputovala na liječenje.

Blokadi se ubrzo priključio veliki broj građana nakon čega su blokirani svi izlazi iz dvije zgrade. Državni parlamentarci, osoblje i gosti Parlamenta 15 sati proveli su u zgradama, nakon čega im je put vani, oko 4 sata ujutro narednog dana, prokrčila policija.