Kanton Sarajevo
0

Novčana pomoć za 28 NVO projekata

Sarajevo-x.com
Komisija za mlade Kantona Sarajevo odabrala je 28 projekata nevladinih organizacija čiju će realizaciju ove godine finansirati Vlada KS.

Na konkurs je prispjelo oko 50 prijava, a projekti su bili podijeljeni na tri oblasti: zapošljavanje, podrške zapošljavanju i razvoju privrede te demokratizacija mladih i opći aktivizam mladih. Ukupan iznos koji je izdvojen je 250.000 KM, a pojedinačni projekti dobili su novčanu pomoć od 2.000 do 15.000 KM.

Projekti koje će, između ostalih, Vlada KS finansirati su: "Kupujmo domaće", "Podizanje rejtinga mladih ljudi u svrhu lakšeg dobijanja zaposlenja i lakšeg zadržavanja zaposlenja kao i napredovanja u službi", "Socijalna solidarnost", "Podrška za kadidaturu Sarajeva za Kamp gluhe omladine EU 2010.", "Rehabilitacija mladih osoba oboljelih od multiple skleroze u kućnom programu" i "Život (bivšeg) ovisnika o drogama".

Podjelom ovih sredstava želi se uticati na aktivizam mladih, njihovo uključivanje u društvene tokove i pomoći razvoju dobrih ideja, koje imaju perspektivu prerasti u društveno korisne projekte širokih razmjera.