BiH
18

Novalić primio novoimenovane ambasadore BiH

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je primio novoimenovane ambasadore Bosne i Hercegovine u okviru njihovih završnih priprema za odlazak i stupanje na dužnost u druge države.

Prijemu, održanom u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, prisustvovali su ambasadori Bosne i Hercegovine pri Vijeću Europe Predrag Grgić, u Rumuniji Mile Vasić, u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović i u Arapskoj Republici Egipat Duško Stojanović. Novoimenovane ambasadore BiH premijeru je predstavio načelnik Ureda Ministarstva vanjskih poslova BiH za diplomatsku obuku Nikica Džambo.

Novoimenovani ambasadori upoznali su premijera Novalića o pripremnim aktivnostima i planovima za diplomatski angažman u zemljama prijema, te istakli da će nastojati poboljšati saradnju BiH i zemalja u koje su raspoređeni, u čemu očekuju podršku svih bh. dužnosnika. Sagovornici su konstatirali da zemlje prijema novih ambasadora s Bosnom i Hercegovinom njeguju prijateljske odnose, ali da postoje brojne mogućnosti i neiskorišteni potencijali, pri čemu je uloga diplomatije od presudnog značaja.

Premijer Novalić poželio je ambasadorima puno uspjeha u predstavljanju Bosne i Hercegovine i da njihov angažman i diplomatske aktivnosti doprinesu uspostavljanju i unapređenju privrednih i ekonomskih odnosa BiH i zemalja u kojima će predstavljati našu državu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.