BiH
87

Novalić: Naredbodavac pretresa redakcije Klix.ba izabrao je "dobar" trenutak

Piše: I. P.
Dario Novačlić pred redakcijom Klixa (Foto: Klix.ba)
Dario Novačlić pred redakcijom Klixa (Foto: Klix.ba)
Podrška portalu Klix.ba nakon akcije MUP-ova RS i FBiH došla je i iz magazina Start BiH.

Nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om KS jutros upali u redakciju portala Klix.ba i izuzeli materijal za koji smatraju da će im pomoći u istrazi u aferi prisluškivanja premijerke RS Željke Cvijanović, glas podrške našem portalu i slobodi medija uopće pružili su mnogobrojne TV kuće, portali, dnevni i mjesečni listovi.

Direktor magazina "Start BiH" Dario Novalić kazao je kako je krajnje vrijeme da se mediji u BiH ujedine u borbi za svoja prava.

"Volio bih da pohvalim saradnju MUP-a Republike Srpske i Federacije BiH, veoma je 'lijepo' kad oni sarađuju na stvarima koje nam čine probleme. Rad bilo kojeg medija definitivno nije jedan od problema zbog kojih je potreban upad bilo kakvih policijskih snaga, bez obzira na to o kojem se entitetu radi. Ovo je direktan napad na slobodu medija, direktno kršenje Zakona o kleveti i člana u kojem se navodi da novinar ima pravo i obavezu zaštititi svoj izvor informacija, a sve u cilju informiranja javnosti. To i jeste naš posao – pronalaženje vijesti, informiranje javnosti. Mi nismo prenosioci saopštenja, to rade PR agencije. Mediji u svijetu i kod nas se bave pronalaženjem svih informacija koje mogu popraviti život običnom čovjeku, to je ono čime se mi bavimo", rekao je Novalić za Klix.ba dodajući da se napadi na medije dešavaju vrlo često.

"Ovo što se desilo Klixu, nekidan se desilo Federalnoj televiziji, a na druge načine se dešava magazinima i dnevnim novinama u BiH. Krajnje je vrijeme da institucije, domaće i strane, zaustave ove pritiske kojima smo izloženi naročito u posljednjih nekoliko mjeseci, od predizborne kampanje do danas", rekao je Novalić te dodao kako institucije moraju početi poštovati zakone, a taj proces zavisi uglavnom od njih samih, ali i od medija.

"Onaj ko je naredio pretres izabrao je veoma dobar trenutak. Danas, 29. decembra, nema mnogo međunarodnih organizacija, ni onih koji rade, a morale bi. Neko je mislio da će naići na nekakvu informativnu rupu, ali srećom nisu bili upravu. Danas su pred redakcijom Klixa bile kolege iz 20-30 redakcija, a i političke partije su dale podršku slobodi medija", zaključio je Novalić.