BiH
12

Nova zgrada Akademije scenskih umjetnosti na čekanju

Piše: Semir Hambo
Budući izgled nove zgrade ASU u Sarajevu
Izgradnja nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu trebala je biti završena prije više od dvije godine. Značajan dio posla je urađen i umjesto da se projekat finalizira, administrativni problemi i izmjene zakonske regulative trenutno su blokirali završetak radova, zbog čega će studenti još neko vrijeme studirati u neadekvatim uslovima.

Kamen-temeljac za novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti (ASU) položen je još 2010. godine. Lokaciju na Skenderiji osigurala je Vlada Kantona Sarajevo, a cilj je da se osigura funkcionalan prostor koji će studentima glume, režije, dramaturgije i produkcije omogućiti najbolje uslove za rad. Procjene su da će izgradnja koštati blizu 10 miliona KM.

Novca ima, ali se ne može iskoristiti

Trenutno su radovi obustavljeni zbog neriješenih administrativnih problema, a 1,5 miliona KM kreditnog zaduženja kod Razvojne banke FBiH stoji neiskorišteno.

"Novac na računu stoji neiskorišten jer je građevinska dozvola stopirana zbog bizarnih razloga. Izgradnja nove zgrade je od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, za izgradnju je zadužen Zavod za izgradnju KS, a ASU je korisnik. Mi trenutno radimo u veoma teškim uslovima, što se naravno ne odražava na kvalitet, ali glavni problem je prostor. Završetak nove zgrade bio bi od velikog značaja za nas", rekao je u razgovoru za Klix.ba dekan ASU Pjer Žalica.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić istakao je da se izgradnja ne može nastaviti jer ASU nema potrebnu građevinsku dozvolu.

Kontaktirali smo i Zavod za izgradnju KS gdje su istakli kako s obustavom radova Zavod nema ništa. Rečeno je da se čeka usvajanje izmjena i dopuna Zakona o legalizaciji koji nadležno ministarstvo treba pripremiti za Skupštinu KS.

"Ključni problem u ovom zastoju je što zakon ne uvažava struku. Mi imamo 1,5 miliona KM od Razvojne banke koje ne možemo iskoristiti. Imamo ugovorene tri strane fasade, a problem je i što propada i ono što je do sada urađeno, najviše zbog vremenskih prilika. Produžavamo garancije banke zbog sredstava koja imamo, a zbog svega toga izvođač radova je u trošku", istakli su iz Zavoda za izgradnju KS.

Do sada su završene dvije faze izgradnje, a za treću fazu osigurana su i određena sredstva. Na obustavu radova najviše je utjecala žalba na urbanističku dozvolu. Sud je 2014. godine donio presudu čime se potvrdila pravosnažnost urbanističke saglasnosti.

Čekajući odobrenje

Iz Zavoda za izgradnju KS ističu da je po posljednjem zahtjevu iz 2015. godine da se Kantonu Sarajevo izda odobrenje za građenje ASU održan sastanak s ministrom Čedomirom Lukićem, čiji je stav da je potrebno prethodno legalizirati izgrađenu konstrukciju objekta. Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS je pokrenulo inicijativu za sticanje i utvrđivanje uslova za pokretanje postupka Izmjena i dopuna Zakona o legalizaciji. Eventualne izmjene Zakona trebale bi definirati rokove za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekta.

Prema posljednjim izmjenama i dopunama Zakona legalizacija objekta je u nadležnosti općina, a rokovi su striktno definirani te trenutno nema otvorenog roka za podnošenje zahtjeva.

"Prema projektu konstrukcije objekta ASU, koji je uradio IMK institut Građevinskog fakulteta, zahtijevalo se da se nosiva konstrukcija objekta mora graditi u kontinuitetu, a radi sprečavanja pojave podzemnih voda, čime bi se zaštitili i susjedni objekti. Nažalost, struka nije uključena ni u kakve odredbe administracije", navode iz Zavoda za izgradnju KS.

Na novom objektu ASU nije se gradilo od juna 2013. godine. Zavod za izgradnju KS obratio se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade da se izvrši konzervacija izvedenih radova, ali do toga nikada nije došlo.

Prema trenutnim informacijama još uvijek se ne planira nastavak izgradnje, a najveći problem bi moglo predstavljati propadanje do sada urađenog.