BiH
64

Konstrukcija propada: Nema novca za dalju obnovu bazena na Fakultetu sporta

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bazen na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu je van funkcije od 1992. godine. U ratu je potpuno devastiran, a od 2004. godine počelo se intenzivnije raditi na njegovoj obnovi. Iako su neki dijelovi rekonstruirani, potrebno je još 1,7 miliona KM kako bi bazen bio u funkciji.

Do 1. decembra 2012. godine za izgradnju bazena je uloženo više od 1,5 miliona KM. Obnovljeni su strop i podna konstrukcija, postavljene su cijevi za grijanje i tehnologija za prečišćavanje vode, ali nije završeno ni pola posla. Sredstva su do sada dali Federalno i Kantonalno ministarstvo obrazovanja, Kanton Sarajevo, te Općina Centar Sarajevo. Izgradnjom rukovodi Institut za izgradnju KS koji raspisuje tendere, bira izvođače radova i nadgleda ih.

"Svijest o potrebi fakulteta je prisutna. Znamo da je potreba gradu ove veličine, s ovolikim brojem stanovnika, velikim brojem školske i univerzitetske omladine, velikim brojem sportista, potrebom za rekreacijom kroz aktivnosti na vodi osoba s posebnim potrebama, invalidnih osoba, kao i za rehabilitaciju. To je objekat koji je standard svakog normalnog grada. U svim većim evropskim gradovima ne postoji kvart koji nema bazen", rekao je prof. dr. Nusret Smajlović, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA za Klix.ba.

Naglasio je kako je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA uključen u obnovu samo tako što isplaćuje novac po obavljenom poslu i to nakon što Institut za izgradnju KS pismeno saopći da su radovi okončani.

"Mi ne vodimo rekonstrukciju, fakultet samo prebacuje novac. Fakultet sporta je u cijelom procesu bio samo transmiter grantovima prikupljenih sredstava prema već odabranim izvođačima, a u skladu sa situacijama koje je kontrolirao i odobravao Zavod za izgradnju KS", naglasio je.

Problem je što nijedan ovakav objekat u svijetu nije samoodrživ finansijski zbog skupih troškova održavanja (pročišćavanje vode, kontrola vode, zagrijavanje objekta, provjetravanje i sl.) i ljudskih resursa. Primjer je i Olimpijski bazen Otoka koji sada diže kredit od pola miliona KM kako bi pokrili troškove za održavanje.

"Voljeli bismo da imamo bazen i da budemo institucija koja može priuštiti sve ove usluge, a to bi nam pomoglo i u edukacijskom procesu jer bi to bio poligon za istraživanje i projekte, te bismo zadovoljili potrebe navedenih kategorija. Mi smo zainteresovana strana i svim premijerima smo pisali i razgovarali s njima kako bi se radovi priveli kraju. Novim vlastima smo predložili da, ako mogu, pronađu sredstva da nastavimo rekonstrukciju, ali pošto mislimo da je to teško izvodljivo, jer razumijemo da taj budžet nije dostatan za mnoge djelatnosti i da postoje možda značajnije stvari u ovom trenutku, zatražili smo da se donese odluka o privremenoj prenamjeni ove sale. Tako bi se za 100.000-200.000 KM pretvorila u prostoriju u kojoj možemo imati dvije ili tri odvojene dvorane za odvijanje nastave tjelesnog odgoja i stavimo u funkciju za potrebe škola koje nemaju salu, fakulteta, nižerazrednih sportskih klubova, škola tenisa, košarke i sl.", rekao je Smajlović.

Kako bi smanjili troškove, tokom obnove bazena je spušten strop kako bi se manje prostora zagrijavalo i smanjena je dubina bazena. Također, putem Ministarstva civilnih poslova Fakultet je poslao projekat okončanja obnove bazena Ministarstvu sporta u Kataru. Projekt su prezentirali naši ljudi i sada se čeka odgovor.

"Mene brine šta kada napravimo bazen? Za salu su manji troškovi. Neko treba da misli šta će s objektom koji ima tako visoke troškove. Moja bojazan je veća kako ga održati nego kako ga napraviti. Moje mišljenje je da Skupština KS treba pokloniti ovaj bazen nekome ko će ga moći održavati, dati mu koncesiju ili slično, a obavezati ga da fakultetu daje besplatno dva sata dnevno na korištenje. Mi jesmo u funkciji promocije svih vodenih aktivnost i smatramo da nije dovoljno da grad ima samo jedan bazen. Ali previše je i jedan u ovakvom stanju ekonomske moći. Tu je problem. Dobit ćemo skupu igračku koju treba održavati", kazao je Smajlović.