Dolazak Jamesa Steinberga
0

Nova runda razgovora o ustavnoj reformi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg danas će doputovati u Sarajevu gdje će održati bilateralne sastanke sa političkim liderima iz Republike Srpske i Federacije BiH - potvrđeno je Srni u Ambasadi SAD u BiH.

Nova runda pregovora o ustavnim reforma u BiH održaće se u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu, nakon što je propao dogovor domaćih lidera poznat kao "prudski dogovor", a nakon toga i zajednička inicijativa američkih i evropskih diplomata poznat kao "butmirski paket".

Više podataka o sastanku u Ambasadi SAD nisu željeli da iznesu, dok  u Kancelariji Evropske komisije nemaju saznanja da li će razgovorima prisustvovati  predstavnik EU.   

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik  potvrdio je  da će se sastati sa Steinbergom i da  je stav Republike Srpske da domaći političari treba  da postignu dogovor o ustavnim promjenama.    

"Pretpostavljam da će se dio razgovora odnositi na ustavne promjene, a stav Republike Srpske o tom pitanju je  nepromijenjen i poznat, a to je dogovor domaćih političara", rekao je Dodik.  

Lider PDP Mladen Ivanić potvrdio da će se sastati sa Steinbergom i ponovio da su moguće samo one promjene ustava koje se odnose na promjenu načina izbora člana Predsjedništva i Doma naroda BiH i prilagođavanje ustava Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.  

 Steinberg će u odvojenim susretima razgovarati sa liderom  HDZ-a Draganom  Čovićem i predsjednikom  HDZ 1990 Božom Ljubićem u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu. 
Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sastaće se sa američkim diplomatom, potvrđeno je Srni u SDA. 

Predstavnici Stranke za BiH i SDP BiH nisu bili dostupni za potvrdu učešća na   sastanku. 

Ministar spoljnih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg vodili su u oktobru butmirske pregovore.  

U zajedničkoj izjavi poslije razgovora predstavnika SAD i EU  sa zvaničnicima BiH u Butmiru 21. oktobra, Bildt i Steinberg su naveli da su "EU i SAD snažno oprijedeljene da rade sa građanima BiH i pruže im podršku na putu integracija u evroatlansku zajednicu".