BiH
0

Nova oaza zabave u Sarajevu: Za dječiji osmijeh se vrijedi potruditi

Piše: A. P.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U pretrpanom centru Sarajeva mališani su dobili svoju oazu za igru i zabavu. Danas je svečano otvoreno obnovljeno dječije igralište preko puta Bosanskog kulturnog centra i u njemu zasađena nova stabla.

Ovaj park poklon je dviju firmi djeci Sarajeva i Općini Centar.

Projekt obnove igrališta pod nazivom "Uljepšajmo naš grad" pokrenuli su jedna od najpopularnijih radiostanica u gradu Antena Sarajevo i UniCredit banka, a počasni pokrovitelj je Grad Sarajevo.

Prijedloge za obnovu mikro lokacija u gradu slali su građani, a kako je istakla Selma Riđanović-Kenović iz UniCredit banke, najviše predloženih lokacija bila su upravo dječija igrališta.

Nakon prošlogodišnjeg uređenja parka na Alipašinom Polju, park između ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša novo je ugodno i sigurno mjesto na kojem se djeca mogu igrati.

"Već godinu dana provodimo ovaj projekt i dokazujemo da se vrijedi potruditi da bismo izazvali osmijeh na licu djece koja su danas sve više prepuštena ulici ili vrijeme provode za kompjuterima", poručio je generalni direktor RSG group Adnan Osmanagić.

U ime gradske uprave okupljenima se obratio i zamjenik gradonačelnika Ranko Čović rekavši da Sarajevo želi biti grad po mjeri djeteta, te da će i dalje raditi na približavanju javnih prostora djeci. Čović je predložio da se u parkovima poput ovog smanji broj klupa kako bi i roditelji bili što aktivniji.

Nakon sadnje novih stabala, koje je proteklo uz asistenciju i bodrenje uposlenika KJKP Park, svečano je otkrivena ploča s nazivom projekta, a potom su se mališani okupili ispred i na pozornici na kojoj ih je zabavljao Lilo uz najljepše dječije pjesme. Osmjesi na njihovim licima i nestrpljenje da isprobaju svaku ljuljačku, tobogan i klackalicu govorili su koliko im znači obnova ovog parka.