BiH
0

Njemački i Francuski veleposlanik u BiH u Mostaru predstavljaju zajednički udžbenik povijesti

FENA
Veleposlanica Republike Francuske u BiH Maryse Berniau i veleposlanik Savezne Republike Njemačke u BiH Michael Schmunk u petak će učenicima Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru predstaviti prvi zajednički francusko-njemački udžbenik povijesti "Europa i svijet od 1945.".

Kako je priopćeno iz Koledža ujedinjenog svijeta, riječ je o prvom udžbeniku povijesti u svijetu kojem koautorstvo potpisuju dvije zemlje, a nastao je u suradnji 5 francuskih i 5 njemačkih povjesničara. Udžbenik će se naći u upotrebi u srednjim školama u dvije zemlje od slijedeće školske godine.

Razlog zbog kojeg je Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru odabran za promociju udžbenika je što se radi o jedinoj školi u BiH u kojoj se predaje integrirana nastava povijesti za sve učenike, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Knjiga se promovira u Mostaru i zbog toga što je po mišljenju promotora to multietnički grad u kojem se različita povijesna shvaćanja sudaraju pa je samim tim i pravi izbor za predstavljanja jedne takve knjige.

Predstavljanje udžbenika "Europa i svijet od 1945" je dio obilježavanja 50. obljetnice potpisivanja Rimskih ugovora kojima su stvoreni temelji Europske unije. Predstavljanju udžbenika će prisustvovati učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru i Gimnazije Mostar, stoji u priopćenju.