BiH
0

Njemačka ambasadorica posjetila Općinu Stari Grad

Klix.ba
Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH, nj.e. Ulrike Maria Knotz, posjetila je u ponedjeljak Općinu Stari Grad, a ambasadoricu je u svom kabinetu primio načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Povod posjete bile su čestitke Hadžibajriću na ponovnom reizboru za načelnika Općine i ubjedljivoj pobjedi na lokalnim izborima. Između ostalog, razgovarali su o principima na kojima počiva lokalna samouprava na nivou cijele Bosne i Hercegovine, o nadležnostima viših nivoa vlasti i njihovim obavezama koje do sada nisu ispoštovali, te o problemima s kojim se susreće Općina Stari Grad.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako dosta diplomata koji su na službi u BiH nisu upućeni u pomenute stvari, tako da on preko njih pokušava da djeluje i apeluje na više instance vlasti da u punom kapacitetu zaživi Zakon o lokalnoj samoupravi.

"Najveći teret izvršne, a jednim dijelom i zakonodavne vlasti, upravo leži na općinama u BiH. Jednostavno, mora se osjetiti poboljšanje kada je u pitanju lokalna samouprava", kazao je Hadžibajrić.

Ambasadorica Knotz kazala je kako su tokom susreta govorili o problemima, potencijalu i perspektivama cijele općine.

"Mislim da Općina Stari Grad u BiH ima poseban položaj, jer turisti koji dođu u BiH prvo posjete Stari Grad. Njih interesuje kultura i znamenitosti koje ova općina posjeduje. Zbog toga mislim da ova općina zaslužuje jedan poseban tretman i značaj", kazala je ambasadorica.

Načelnik Hadžibajrić na kraju je dodao da su se složili oko svih pitanja koje se odnose na lokalnu samoupravu, te dodao kako je zajedno sa svojim timom ambasadorici predočio srednjoročni plan razvoja BiH do 2022. godine.

Pored načelnika Hadžibajrića i ambasadorice Knotz, današnjem sastanku prisustvovale su i savjetnica načelnika za privredu Azra Torlak i sekretar organa državne službe Diana Salihbegović.