Podrška demokratskom društvu
0

FOTO / Njemačka ambasada donirala 35.000 eura Vijeću za štampu

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt i izvršni direktor Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac danas su u Sarajevu potpisali ugovor kojim je njemačka Ambasada donirala 35.000 eura za podršku radu ovom samoregulatornom tijelu za štampane i online medije u BiH.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Prema riječima ambasadora Schmidta, cilj ove pomoći jeste da se posredstvom rada Vijeća za štampu podrži približavanje BiH EU, te da se naglasi važnost medija u demokratskim društvima.
Schmidt je istakao važnost slobodnog izvještavanja kako bi ljudi stekli pravu sliku o nečemu, kao i važnost mirne razmjene mišljenja, bez čega, dodao je, nema stabilnog demokratskog društva.

Navodeći da njemačka vlada finansijski podržava rad njihovog regulatornog tijela za štampu Schmidt je izrazio nadu da će i politički establišment u BiH ubijediti da podrži rad Vijeća za štampu.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ljiljana Zurovac je precizirala da će doniranim novcem biti unaprijeđene važne aktivnosti Vijeća za štampu BiH, među kojima su međunarodno certifikovanje Vijeća i treninga koje on provodi, te uspostavljanje interaktivnog elektronskog treninga na novom web-portalu Vijeća za štampu.
"Finansijska podrška bit će iskorištena za nastavak Škole medijske etike za studente studija novinarstva četiri univeziteta u BiH, te provođenje edukacionog programa za studente završnih godina pravnih fakulteta", dodala je Ljiljana Zurovac.
Govoreći o aktivnostima Vijeća za štampu BiH, ona  je najavila da će do kraja juna kodeksu za štampu biti pridodat i kodeks za online medije, koji do sada imaju samo tri zemlje u Evropi.

Ovo je četvrta godina zaredom kako Ambasada Njemačke pomaže rad Vijeća za štampu BiH.