Ko je privilegovan?
24

Nižu se žestoke reakcije na izjavu Mije Karamehić Abazović o "hiperprivilegovanoj kasti mladih"

A. Ku.
Foto: Screenshot/BHT1
Foto: Screenshot/BHT1
Ne prestaju se nizati reakcije na oštru poruku zastupnice Naroda i pravde (NiP) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mije Karamehić Abazović koja je mlade koji protestuju zbog iznosa subvencije za kupovina stana nazvala "hiperprivilegovanom kastom".
Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić poručio je da je zapravo Karamehić-Abazović hiperprivilegovana kasta jer je sa 4.000 glasova preko kompenzacije ušla u državni parlament gdje ima platu od 6.000 KM.

"Ipak mislim da ste upravo Vi hiperprivilegirana kasta, koja ste sa 4.000 glasova preko kompenzacije ušli u državni parlament na 6k platu, Uk kojem je ovo prvi pravo posao, kao i silni kadrovi NiP-a koje ste sa kupljenim diplomama poredali po javnim preduzećima i ministarstvima", naveo je Zahiragić.

Federalna i kantonalna zastupnica Demokratske fronte (DF) Vedrana Vujović također je navela da je sramota mlade ljude u Sarajevu nazvati hiperprivilegovanim kastama dok istovremeno, kako navodi, NiP nije predložio niti jedan dobar projekat koji se odnosi na pitanja mladih.
"Uvažena zastupnice, propali su postojeći projekti izgradnje stanova za mlade u Kantonu Sarajevo zahvaljujući uspješnom Trojkinom vladanju - a gdje je glavni akter NiP. Također, sramota je mlade ljude u Sarajevu nazivati hiperpriveligiranim kastama dok istovremeno vaša stranka nije predložila niti jedan dobar projekat za bilo koje pitanje mladih - jer ipak specijalizacija vaše stranke je u podjeli javnog novca prema nevladinim organizacijama", navela je Vujović.

Suad Đozić iz Udruženja građana "ReSTART" naveo je da Karamehić-Abazović ima veća primanja i od samog Vučića koji se hvali da je nasiromašniji predsjednik te da se u restoranima Parlamenta jede po 600 posto nižim cijenama.

"Pitam se ko je tu 'hiperprivilegovana kasta'? Također treba istaći da u Njemačkoj, zastupnik, u odnosu na prosječan lični dohodak zarađuje 2:1, a kod nas je to 8:1. Jednako kao što se druga zastupnica hvalila sa inicijativom za naknadu porodiljama, tako i ova priča o subvencijama za kupovinu stana, kao njihovom poklonu, a ne kao normalnoj pojavi odgovornosti vlasti prema mladima. Mladima koji su ugrožena kategorija društva, mladima koji u sve većem broju odlazi iz naše zemlje. Po svoj prilici ako ovako nastave ostat će samo političari i oni koji su u trećoj životnoj dobi, tako da im se ne počinje nanovo u drugoj zemlji sve iz početka", navodi Đozić.

Dodaje da i u uređenim državama gdje mladi ne odlaze, gdje su primanja i do četiri puta veća postoje subencije i pomoć prema određenim kategorijama.

"Znači s tim se ne treba hvaliti, a pogotovo ne bahato poručivati kako im ona ‘ne bi ništa dala’ kao da daje iz džepa. Ta davanja su prosto odgovornost prema građanima koji su ih svojim glasom postavili na te pozicije. Moguće da ona čak ima i pravo u tome. Možda bi bolje bilo da nisu ništa obećavali, ako nisu u stanju obećanje ispuniti. Jer zaista 4.800 KM djeluje kao sadaka u odnosu na onaj iznos koji mladi moraju decenijama otplaćivati", zaključuje Đozić.

Na društvenim mrežama brojne su reakcije i mladih osoba koji su ogorčeni stavom državni parlamentarke te postavljaju pitanje da li "hiperprivilegovan član kaste" znači biti zadužen 200.000 KM i koliko je Mia Karamehić Abazović zapravo odvojena od stvarnosti s obzirom na mjesečna primanja koja dobiva iz budžeta.