BiH
0

Nišić: Zbog Zakona o staroj deviznoj štednji podnijećemo tužbu Ustavnom sudu BiH

FENA
Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić je nakon jučerašnjeg usvajanja Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u Parlamentu BiH izjavio kako je "ovaj zakon prošao da se spasi Vijeće ministara BiH".

"Podnijećemo tužbu Ustavnom sudu BiH zbog donošenja nezakonitog zakona. Jer Ustavni sud je kazao - nema otpisivanja kamata, nema verifikacije, nema po entitetima nego je odgovorna država koja je preuzela odgovornost", kazao je Nišić dodajući kako "oni nisu ništa radili, a imali su rok tri mjeseca".

Dali smo im, istaknuo je on, mogućnost da se poprave, tražili smo da počne isplata ove godine i da traje do pet godina.

"Sad proglašavamo - devizna štednja mora se deblokirati i početi isplata odmah, bez rokova; kamate po ugovorima; zatezne kamate; nematerijalna šteta. To će biti pet puta veći troškovi Bosni i Hercegovini nego što bi trebalo i što smo im mi nudili. Ništa nisu htjeli da prihvate od toga i ponašaju se kao da je to njihova imovina, a ne naša", kazao je Nišić.

Komentirajući odredbu zakona prema kojoj će isplata stare devizne štednje trajati do 13 godina, Nišić je istaknuo kako ima štediša i od 65 do 85-90 godina, pa se postavlja pitanje da li može neko od njih da doživi tu isplatu.

On napominje da predlagač u ovaj zakon nije uvrstio ni ono što su devizne štediše predlagale, da im se da protuvrijednost.

"Više od 50 posto deviznih štediša neće tražiti novac. Tražimo gradsko građevinsko zemljište, poslovne prostore, građevinske dozvole, poljoprivredno zemljište, tražimo da se stari ljudi mogu liječiti, da mogu plaćati operacije, kupovati lijekove i da im se odmah dodaje na njihove niske penzije da preživljavaju. Sve to oni nisu uvrstili, čak nisu ni poslanicima u Parlamentu podijelili naš prijedlog", kazao je Nišić.

Zaključio je da će Udruženje podnijeti tužbu Ustavnom sudu BiH, a priprema dokumente i za apelaciju pred Međunarodnim sudom u Strazburu.