Slučaj Radivojević
1

Nikšić traži mišljenje Venecijanske komisije

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić koji se, povodom odluke predsjednika Federacije BiH o prihvatanju ostavke dopremijera FBiH i federalnog ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića, nalazi u sporu u Ustavnom sudu Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva pravde odlučio je da zatraži i zvanično mišljenje Venecijanske komisije u vezi s kovertiranim ostavkama u političkoj praksi u BiH.

Federalni premijer je tom prilikom izložio "slučaj Radivojević", te je, ne želeći ulaziti u ishod odluke Ustavnog suda Federacije BiH, iskazao namjeru da od Venecijanske komisije dobije mišljenje da li je ovakva praksa pojedinih političkih stranaka u Federaciji BiH suprotna općim načelima vladavine prava, posebno načelima pravne sigurnosti, poštivanja ljudskih prava i zabrani diskriminacije.

Ovom molbom premijer Nikšić je, također, istakao da namjera njegovog obraćanja jeste da se Bosna i Hercegovina, u što je moguće većoj mjeri, približi evropskim standardima demokratskog poretka u kojem je vladavina prava apsolutno zaštićena i osigurana u svim aspektima javnog i političkog života.

U molbi je naglašeno da su kritički stav o pitanju obavezujućih mandata do sada izrazili i OSCE, a nezvanično i Venecijanska komisija prilikom zahtjeva određenih političkih stranaka kod organizacije općih izbora 2010. godine, a koje su predlagale izbore putem zatvorenih listi kojima bi mandat bio dodijeljen strankama, a koje bi tek nakon osvojenih mandata iste povjeravali biranim kadrovima.

Prethodno, o ovom pitanju svoj stav iskazali su član Komiteta za praćenje Vijeća Evrope i bivši izvjestilac za našu državu Kimmo Sassi, kao i generalni sekretar Venecijanske komisije Thomas Markert, koji su istakli činjenicu da kovertirane ostavke nisu prihvatljive za moderne političke sisteme i demokratska društva, a samim time nisu ni praksa u zemljama Evropske unije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.