Upozorenje za posjetioce
51

Kraj ere besplatnog turizma u Veneciji: Od 25. aprila stiže velika promjena

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Naplata posjeta Veneciji u Italiji će početi 25. aprila. Potvrdio je to gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro na susretu sa stranim novinarima. Sistem će zasad biti u testnom načinu rada.

Turisti koji posjete grad, a da u njemu ne prenoće, morat će izdvojiti pet eura. Provjere će biti nasumične.

Po prvi put gradska uprava Venecije pokrenut će sistem plaćenog ulaska između 25. aprila i 5. maja, kada Italija slavi oslobođenje od nacizma i fašizma i Prvi mah. U ovom razdoblju očekuje se veliki priljev turista. Nadalje, naknada će se prikupljati odabranim danima do 14. jula.

Venecija je proteklih godina više puta najavljivala pa odgađala uvođenje naplate ulaza. Ovaj put, međutim, grad, koji je prije pandemije koronavirusa svake godine posjećivalo 25 do 30 miliona turista, planira sistem doista provesti u djelo.

Turisti stariji od 14 godina koji ne odsjedaju u hotelu ili drugom smještajnom objektu u Veneciji morat će prije ulaska u grad dobiti QR kod. Mogu ga dobiti, primjerice, na gradskoj web platformi nakon uplate naknade od pet eura po osobi. Plaćanje bi trebalo biti moguće i na glavnim ulazima u Veneciju.

Prema Brugnarovim riječima, provjere plaćanja doprinosa bit će nasumične. Prema njegovim riječima, pri ulasku u grad ne bi se smjeli stvarati kolone. Uplata kotizacije se neće kontrolirati od 16:00 do 08:30 sati. Za neplaćanje su zaprijećene novčane kazne od 50 do 300 eura.

"Cilj nije prikupiti više novca", rekao je Brugnaro. Neke procjene čak računaju na to da bi u početnoj fazi troškovi mogli biti veći od prihoda. Prema mišljenju gradske uprave, naknada bi prvenstveno trebala regulirati broj jednokratnih turista.

No, za razliku od nekih prijašnjih prijedloga, gradska vijećnica nije postavila gornju granicu broja posjetitelja u danima najvećeg prometa. Odbili smo maksimalan broj posjetitelja jer bismo prestali biti grad i postali muzej, rekao je Brugnaro.

Pretjerani turizam također je problem Venecije prema Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu. Prošle su godine njezini stručnjaci predložili da se grad uvrsti na popis ugroženih mjesta. No, to u konačnici nije odobrila komisija UNESCO-a, gdje se sastaju predstavnici država članica.