BiH
542

Nikšić: Ovoj državi treba bh. jedinstvo, a ne bošnjačko, hrvatsko ili srpsko

Piše: S. H.
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da se rezultati popisa stanovništva u BiH trebaju objaviti što prije jer je to tehničko pitanje, koje aktuelna vlast koristi za ostvarivanje svojih interesa i na taj način ugrožava evropski put BiH.

Prije današnje sjednice Predsjedništva SDP-a BiH novinarima se obratio predsjednik te stranke Nermin Nikšić koji je komentarisao aktuelnu političku situaciju i sve prisutniju krizu u funkcionisanju državnih institucija, što je posljednjih nekoliko dana najavljivao član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je najavio mogućnost blokade određenih institucija zbog, kako je kazao, nepovoljne odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu rezultata popisa. Pod izgovorom da su interesi Republike Srpske ugroženi Ivanić je najavio da će "zatezati" rad Predsjedništva.

"Ja ne želim spekulisati da li će Ivanić i PDP u skorijoj budućnosti možda formirati neku koaliciju sa SNSD-om, ali evidento je da je nakon navodnog hrvatskog i bošnjačkog jedinstva na pomolu i srpsko jedinstvo. Želim poručiti da je ovoj zemlji prije svega potrebno bh. jedinstvo", kazao je Nikšić.

On je dodao da ne misli da će se srpski predstavnici povući iz Centralnog popisnog biroa.

"U posljednje vrijeme samo se traže teme o kojim će se raspravljati, dok niko ne razgovara o tome kako ćemo poboljšati životni standard građana. Opasno je da dovodimo u opasnost evropsku budućnost BiH zbog tehničkih pitanja kao što je popis stanovništva", zaključio je Nikšić.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a će se, između ostalog, raspravljati i o popisu stanovništva, blokadi državnih institucija te listama SDP-a za lokalne izbore.