Mostar
239

Nikšić o državnoj koaliciji: Resetirati odnose i nastaviti razgovore

FENA
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić najavio je sastanak s partnerima u vlasti koji će biti zatvoren za medije, a na kojem će se razgovarati o trenutnim političkim nesuglasicama.

"Dogovorili smo sastanak, ali nećemo zvati medije. Nekad je bolje da sami sjednemo i dogovorimo. Lakše se tako dogovorimo nego kada znamo da ćemo izaći pred medije pa svatko kalkulira kako će se predstaviti, ko je napravio kompromis, je li neko nekoga prevario itd. Nakon toga, znat će se što je bilo", izjavio je Nikšić u Mostaru gdje je nazočio otvaranju Međunarodnog sajma privrede.

Po njegovim riječima, jučer, po dolasku u Mostar, nije planirano održavanje službenih razgovora, ali je održan neformalni sastanak uoči večere na kojoj su se odnosi trebali "relaksirati".

"Na večeri smo razgovarali o svim aktualnim temama. Svi dajemo svoj doprinos. Nekada izgleda smiješno i utopistički kada stalno govorite o kompromisu, dogovaranju i razgovorima, a to baš ne ide s mrtve točke. O čemu ćete onda pričati, o kojem dijalogu ili razgovorima? Iskoristit ćemo svaku šansu koja se pruži u ovom razdoblju dok ne dođemo do točke kada ne možemo dalje", istaknuo je Nikšić.

Izrazio je nadu da će stranački lideri uspjeti „resetirati odnose i doći na razinu s koje će moći nastaviti razgovore“.

Nikšić je sinoć razgovarao i s predstavnicima međunarodne zajednice, kao i s onima koji su izravno odlučivali i sudjelovali u nametanju odluka.

  • Kako ćemo provesti odluke, evo recimo visokog predstavnika? Ne možemo govoriti o pravnom sustavu. On u uređenim državama podrazumijeva da imate sredstvo prinude za provedbu zakona. Što je to sredstvo prinude s kojim bi mogli provesti zakone na području Republike Srpske? Ne mislim da to doprinosi stabilizaciji, dogovaranju i iskoracima. To dodatno usložnjava, pravi podjele i na kraju može dovesti do situacije 'nitko ni s kim'. Učinit ću sve da ne dođe do toga – poručio je federalni premijer.

Nikšić je sinoć razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o temama koje su se najviše odnosile na rješavanje unutarnjih odnosa u BiH. Rezoluciju o Srebrenici nisu spomenuli, kaže.

  • Mislim da o nekim stvarima o kojima imamo jasne stavove nema potrebe pričati. Ne mogu ja Vučića uvjeriti da nema ništa sporno u rezoluciji ili obratno. Pričali smo o stvarima koje bi mogle doprinijeti smirivanju tenzija – rekao je Nikšić.

Govoreći o Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, Nikšić je izrazio zadovoljstvo što ova manifestacija svake godine stiče nove oblike suradnje i nove izlagače.

  • Po uzoru na mostarski, grade se još neki sajmovi što je siguran pokazatelj da gospodarstvo u BiH ima što ponuditi partnerima iz regije i svijeta. Podržavat ćemo ih maksimalno i koliko god treba – zaključio je Nikšić.