Poruka partneru u vlasti
64

Nikšić: HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije prihvatljiv, ne može jedan glas više vrijediti od drugog

B. R.
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić komentarisao je mogućnost da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene u tehničkom dijelu Izbornog zakona, kao i HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona koje se odnose na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.
Ponovio je da je Trojka (SDP, NiP, NS) pobornik toga da se domaći političari dogovaraju i da čine sve da bi se došlo do tog dogovora. Prema njegovim riječima, Trojka, SNSD i HDZ su dogovorili više od 90 posto izmjena Izbornog zakona koji se odnose na Centralnu izbornu komisiju (CIK) i integritet izbora.

Međutim, kako je naglasio, nema dogovora po pitanju izmjena koje se odnose na izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer u Trojki smatraju da je u tom kontekstu potrebno primijeniti presude Evropskog suda za ljudska prava.

Poručio je da će poštovati izmjene tehničkog dijela Izbornog zakona ako ih Schmidt i nametne, što bi se moglo desiti sutra.

"On ima ovlasti i može nametnuti zakon. Ipak, pozivamo partnere da se dogovorimo. No, ako nametne, ponašat ćemo se u skladu s tim", istakao je Nikšić.

Govoreći o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, konstatovao je da su njime napravljeni neki iskoraci, ali da je on Trojki i dalje neprihvatljiv. Kao jedan od razloga zašto im je neprihvatljiv istakao je to da se ne može desiti da nečiji glas vrijedi više od glasa nekog drugog.