BiH
0

Nikola Špirić u posjeti Tirani

Sarajevo-x.com
Premijer Republike Albanije Sali Beriša ocijenio je da posjeta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića Albaniji predstavlja izuzetan doprinos razvoju saradnje između dvije zemlje.

Premijer Beriša je naglasio da je ovo veoma važna godina za razvoj bilateralnih odnosa Albanije i BiH s obzirom da je poslije duže vremena došlo do niza posjeta na najvišem nivou. Informisao je predsjedavajućeg Špirića da je Vlada Albanije donijela odluku da otvori ambasadu u Sarajevu i izrazio nadu da će se i vlasti BiH odlučiti na isti korak kada je riječ o otvaranju ambasade u Tirani.

Albanski premijer je čestitao na svim uspjesima koje je BiH ostvarila na polju evropskih integracija i NATO saveza. Posebno je izrazio zadovoljstvo jer je BiH postala član Jadranske povelje, koja je, prema Berišinim riječima, mnogo pomogla Albaniji u procesu sjevernoatlantskih integracija. Naglasio je da bi bilo veoma korisno kada bi dvije zemlje koordinirale svoje aktivnosti u Brisleu kada je riječ o evropskim integracijama, s ciljem ubrzanja puta BiH i Albanije u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Špirić je zahvalio na gostoprimstvu, kojim je dočekan u Albaniji. Naglasio je da su politički odnosi između dvije zemlje na visokom nivou, ali da ekonomski na prate taj nivo saradnje. Podvukao je da Albanija i BiH imaju dva zajednička cilja, a to su podizanje nivoa međusobne saradnje u svim oblastima do nivoa političke saradnje, kao i članstvo u EU i NATO.

Premijer Beriša i predsjedavajući Špirić su saglasni da je potrebno intenzivirati aktivnosti na planu liberalizacije viznog režima između dvije zemlje, jer bi to bio veliki podstrek za građane dvije zemlje, kao i za razvoj biznisa u cjelini. Takođe su se saglasili da je potrebno intenzvirati saradnju u domenu energije, carina i carinskog nadzora, kulture, sporta, nauke, turizma, kao i razmjene iskustava u procesu evropskih integracija.

Predsjedavajući Špirić je naglasio da BiH veliku pažnju posvećuje regionalnoj saradnji i saradnji sa susjedima, koje predstavljaju snažan podsticaj na putu ka EU. Predsjedavajući Špirić je Berišu pozvao u zvaničnu posjetu BiH, što je albanski premijer sa zadovoljstvom prihvatio.

Predsjedavajućeg Špirića primila je i predsjednica Parlamenta Jozefina Topali.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH i predsjednica albanskog Parlamenta su razmijenili informacije o procesima evroatlantskih integracija, koji se vode u BiH i Albaniji.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije. Istaknuto je da će se uz razvoj bilateralnih odnosa razvijati saradnja i na regionalnom nivou.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić nastavlja posjetu Albaniji, u okviru koje će se, kako je protokolom predviđeno, danas sastati sa predsjednikom Republike Bamirom Topijem.