Komentari (70)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Proces akreditacije Elektrotehnickog fakulteta je nedavno i zvanicno zavrsen http://www.etf.unsa.ba/index.php?id=32 http://www.etf.unsa.ba/fileadmin/ASIIN_Certs/2013/Certificate_ASIIN_ETF.UNSA.Ba_CI_2013-06-28.pdf
Profesorica Lamija Tanovic je jedan od najvecih krivaca sto se obrazovni sistem u drzavi nalazi u kurcu (moje izvinjenje zbog vulogarnosti), ali ona je ta koja je najvise forsirala uvodjenje Bolonjskog sistema nazor, iako za to nismo bili spremi, a sto je najbitnije, taj sistem nama nije ni trebao, imali smo kvalitetniji i organizovaniji sistem visokog obrazovanja koji je bio priznat i povrh svega cijenjen, a zamijenili smo ga nefunkcionalnim sistemom ECTS kredita koji ne razumijemo i nismo u stanju implementirati onako kako je on zamisljen, a kao takav, idejno, veliki je promasaj i mnogo jace zemlje i univerziteti od nasih su se u crno zavile s tim sistemom, i lagano mu svi okrecu ledja. I zaista svaki put kad procitam negdje komentar Profesorice Tanovic, dodje mi da povratim, je li ta zena slijepa, jer prilicno sam uvjerena da glupa nije, pa nije bila u stanju uvidjeti da je bolonja za nas bila put u sigurnu propast
Bolonja je uvedena da studenti ne smetaju profama. Da profe mogu rahat prebaciti svoje poslove asistentima i da se favorizira prevara kao budući oblik zarade (počinje sa korištenjem đonića i raznoraznih "pomagala" u toku 1 tipičnog ispita po Bolonji).
Netočan navod! Mostarsko sveučilište je priznato u Hrvatskoj, a time i u EU! Da ne bi bilo nepotrebnih polemika, samo korigiram netočan navod!
boli nas briga, zato nas sa Ganićevog, IUS-a, Americkog odmah ceka posao.. a ovi obicni gradjani nek se misle kako ce.. i da, ne znam samo kako nasi studenti odu u inozemstvo, nastave studije, dobiju posao, ako vec nisu priznati fakulteti? Suplja brate
Pa sad sta znamkod nas aman nista nije priznato,pa dobro otvara se jos jedan privatan fakultet(Medicinski)odnosno Ganic otvara, pa hoce li taj biti priznat ili sta,ipak ce dovesti eksperte iz Amerike i Londona,uglavnom da je stari sistem ostao sve bi bilo bolje,a posto se svi prave pametni,pa navrat na nos su uveli Bolonju koja je smijesna i povrsna,ove generacije sto izlaze pojma nemaju,bar kad je strai sistem bio iole je bilo nekog znanja.
Imali smo dobar obrazovni sistem kojeg samo trebalo moderznizovati i prilagoditi savremenim potrebama a ne iz temelja mijenjati. Preuzeli smo od Zapada neki drugi sistem, ali ne i mentalitet koji bi podržao i iskoristio njegove prednosti. Zato sad nismo ni tamo ni 'vamo. Pa vćina ovih političara koji su prije rata završili fakultete i stekli diplome dobili si dovoljno znanja da mogu iskoristiti sistem u svoju korist, što im jako uspješno ide, a danas zdušno rade na rušenju istog jer im konkurencija ne treba, usput se kupuje socijalni mir. Vuk nije sit, a ni ovce nisu na broju. Gdje su, to samo pojedinci znaju.
http://www.etf.unsa.ba/fileadmin/ASIIN_Certs/2013/Certificate_ASIIN_ETF.UNSA.Ba_T_2013-06-28.pdf
To je zato sto im se djeca skoluju po evropskim drzavama....
Ovdje svakako ne treba nikakva diploma,bitno je da si nečiji,da si dupelizac,licemjer,uvlakač.i da bi prodao sve u šta vjeruješ,svoje principe,moral,i obraz za malo vlasti i tapšanje po leđima.Da nije tako ne bi Alma Čardžić koja je obilazila oko fakulteta, njen suprug bubnjar,ili nesposobni Fazlija sjedili tamo gdje sjede.Da ne pričam o kadrovima SDP,SDA,i ostali koji sa fakultetima nigdje veze a na kojima se nisu nikada ni pojavili sjede na ministarskim pozicijama.A što se tiče Evrope to su samo šuplja mlataranja,u Americi fakultete završavaju preko svojih web stranica (svaki student ima svoju web stranu preko koje komunicira sa kolegama,sa profesorima,prezentuje svoje radove i polaže ispite).Imaju predavanja kao i ovdje a sve ostalo završavaju preko neta.To što Evropi smeta sve što je iz B&H,i što samo za sve traže dlaku u jajetu to je stvar politike,a da su njiihovi cijenjeni fakulteti nešto bolji,da su njihovi studenti pametniji i da tamo nema korupcije su priče za malu djecu.
@starbuck Ti prvo pročitaj do kraja šta sam napisao pa onda komentariši.Nisam komentarisao uopšte fakultete u Evropi a to šta sam ja završio dušo draga i gdje uopšte nije važno,šta se vi dijasporci palite odmah pa nismo svi imali sreće da zapalimo odavde ko vi pa prosipamo evropsku pamet,inteligenciju i obrazovanje zato sve članice Evrope jedna po jedna odoše u bankrot koliko imaju obrazovanih,i edukovanih,stručnjaka ,sve jedna po jedna stigoše na prosjački štap ali zato se mogu zvati evropljanima.
Na kraju krajeva, tu vrstu akreditacije o kojoj on govori je do sada davalo nadlezno ministarstvo obrazovanja, izdavanjem dozvole za rad. Sada je dio tih nadleznosti prenesen na HEA, koja uzgred budi spomenuto samo tapka u mjestu, a ubi se od posla. A po bijelom svijetu ni jedan univerzitet ne dobiva bjanko akreditaciju, nego se akreditacija dobiva za svaki program koji univerzitet realizira zasebno. Inace bi to znacilo, dobije UNTR akreditaciju (ko sto ce je nakraju od Huse i dobiti), a onda oni otvaraju studije kako im se cefne, te atomska fizika, te nanotehnologije, te svemirske informacione tehnologije. Ublehas!
Za klix- imate li ijednu drugu sliku osim pravnog fakulteta u sarajevu? jel to jedini fakultet?!
Sjedište Univerziteta u Sarajevu se nalazi u toj zgradi, kao i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. :)
Znam na 2 spratu ...
Bas me zanima kako bi ekspert Husein Nanic pojasnio sta to znaci da je "univerzitet priznat u Evropi". Da li to znaci da se moze nastaviti skolovanje na univerzitetu iz EU? Da se moze legalno zaposliti u EU, uz priznatu kvalifikaciju? Ili da se nosi muhur na guzici, koji ti ostambilja licno Husein Nanic? Mogao bi i Huso da pogleda npr. njemacku bazu ANABIN, u kojoj se lijepo navode svi univerziteti u BiH, sa komentarima i statusom u pogledu priznavanja. Eto njegov muhur ce osigurati priznavanje univerziteta...
Gledam kad doktoriraju, kad magistritraju.... hodaju ko da su bosnu oslobodili a u stvari : Tabula Rasa BiH je propala...uzduž i popreko !
Nijedan univerzitet iz BiH nije priznat u Evropi ... rece Husein Nanic, inace strucnjak sa zavidnom akademskom karijerom (database.cin.ba/baza/profil.php?profil=64), sa "cak" cetiri rada na Scopusu (iz 2010., 2011. i 2012.). A HEA vec godinama gubi vrijeme i onda to sto nisu nikog "akreditirali" prebacuju univerzitetima, jos ga nije sramota da bulazni po medijima. O svakom-loncu-poklopac Lamiji Tanovic ne vrijedi ni pricati, zadnji rad na Scopusu objavila 1994. godine :-)) Sve sami naucnici, a tako lijepo znaju kritikovati druge...
Ali nemojte da se zavaravamo da sad neko pomisli da se vani isto rangiraju fakulteti npr. Univerziteta u Sarajevu, i fakulteti u Travniku, Kiseljaku, Foci, Sirokom, itd itd... Jedan poznanik je htio u Austriju da radi i kada je kontaktirao njihove te ustanove zbog papira, nisu mu nikakve probleme pravili sto je ovdje zavrsio, ali je prvo pitanje bilo gdje je i u kojem je gradu zavrsio fakultet. Lik kada je rekao da je zavrsio na Univerzitetu u Sarajevu, zenska mu je rekla da moze aplicirat, dok ove ostale oni i ne gledaju ko fakultete, isto ko sto ih ni mi budimo realni ne smatramo fakultetima.
poznajem čovjeka koji je položio iz prve RIMSKO PRAVO ..a ne zna na kladionici koje domaćin a ko gost u utakmici...a igra svaki dan, 100KM /dnevno gubi , ali pravo ima u malom prstu!!!!!!!!!!!!
...al' ti je logika...
samo da napomenem na pravnom faksu u Sarajevu studira
PRIKAŽI ODGOVORE (2)