Svjedok na suđenju Karadžiću
0

"Nije mi poznato da su snage Armije BiH pucale po svom narodu"

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Drugog dana ispitivanja zaštićenog svjedoka Tužilaštva u Haagu, Radovan Karadžić optužio je vojsku bosanskih muslimana u Sarajevu da su "pucale po svom narodu i jedinicama", te da su bile krive za kršenje svih prekida vatre tokom rata.

Svjedok KDZ 185, bivši pripadnik snaga UNPROFOR-a koji je sa davanjem iskaza počeo 28. juna ove godine, kazao je da mu nije poznato da su snage Armije BiH u Sarajevu pucale po svojim civilima, te da ne može komentarisati pojedinačna kršenja prekida vatre jer je bilo "mnogo sporazuma o prekidima vatre i mnogo kršenja sa svih strana".

Radovanu Karadžiću se, između ostalog, na teret stavlja genocid, zločini protiv čovječnosti, te učešće u provođenju vojne strategije granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva, kojom je ubijeno i ranjeno na hiljade civila oba spola i svih uzrasta, uključujući djecu i starije osobe.

Suđenje Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, počelo je u oktobru prošle godine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedoku je prezentovan veliki broj dokumenata koji se odnose na stradanje nekoliko civila pri bombardovanju sarajevskog naselja Dobrinja, 1. juna 1993. godine, a Karadžić je istakao da je međunarodna zajednica okrivila srpsku stranu za ovaj zločin, iako ne postoje dokazi za to.

Zaštićeni svjedok je istakao da mu je poznato da je Sarajevsko-romanijskom korpusu (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) upućena opomena za ovo bombardovanje, ali je dodao da nije siguran da li je utvrđen minobacački položaj sa kojeg je došlo do bombardovanja.

  • Minobacačke jedinice Armije BiH nisu imale fiksne položaje, za razliku od stalnih srpskih artiljerijskih položaja. Mi nismo mogli utvrditi stalne položaje bosanskih minobacačkih položaja, jer nisu postojali - oni su se stalno kretali, da se ne bi otkrili, i da se ne njih ne bi djelovalo vatrom, dodao je svjedok.

U optužnici protiv Karadžića stoji da su snage SRK VRS 1. juna 1993. godine ispalile dvije granate na grupu od oko 200 ljudi koji su učestvovali u nogometnoj utakmici u stambenom naselju Dobrinja, kada je ubijeno više od deset ljudi, dok je oko 100 ranjeno.

Unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ 185 nastavit će se u srijedu, 30. juna, javio je BIRN - Justice Report.