BiH
68

Nezuk: Nekoliko hiljada učesnika spremno za Marš mira

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U majevičko mjesto Nezuk kod Sapne već nekoliko dana pristižu učesnici ovogodišnjeg Marša mira koji će sutra krenuti na zahtjevan put dužine oko 100 kilometara. Marš mira se tradicionalno održava svake godine, počinje 8. jula, a završava se 10. jula uvečer u Potočarima.

Učesnici prelaze dionicu puta Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak – Potočari.

“Naš zadatak je da sačuvamo uspomenu na sve Srebreničane koji su ubijeni u julu 1995. godine, ali i na sve one koji su prošli kroz neprijateljske linije ovim putem i došli do slobodne teritorije”, kaže Hamdija Fejzić, predsjednik pododbora za organizaciju Marša mira.

Broj učesnika Marša mira iz godine u godinu je veći, a u Nezuk pristižu učesnici iz nekoliko evropskih zemalja i sa nekoliko kontinenata.

“Ovo mi je drugi put da učestvujem u Maršu mira. Za mene je to jedno iskustvo prepuno boli, ali i ponosa i prkosa. Nikada ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici i kakvu je golgotu pretrpilo tamošnje stanovništvo”, kaže Amer Dedić, učesnik Marša mira.

U Nezuku je večeras za postače organizovan iftar, a oni koji nisu postili mogli su kupiti kuhana jela i piće. Podršku Maršu mira i ove godine pružaju pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su postavili šatore u Nezuk i koji sa svojim kamionima prate učesnike.

Inače, danas je u Nezuku pored postrojavanja preživjelih pripadnika 28. divizije Armije RBiH otvorena i izložba fotografija o proboju 1995. godine, potom je prikazan film “Srebrenica”, a organizovan je i okrugli stol o temi “Proboj 1995. godine” te večer ilahija i teravih namaz u nezučkoj džamiji.

U utorak ujutro iz svih krajeva BiH i svijeta slijevat će se rijeke ljudi koji će iz Nezuka krenuti ka Potočarima kako bi još jednom odali počast nevino ubijenim Srebreničanima.