Zasjedao danas
49

Nezavisni odbor će donijeti mjere o istrazi ubistva policajaca nakon konsultacija sa Tužilaštvom KS

Klix.ba
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Kantonu Sarajevo danas je zaključio da će mjere, koje se odnose na istragu ubistva dvojice policajaca, donijeti nakon konsultacija sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo, saznaje Klix.ba.
Rok za ovo nije postavljen, ali se očekuje da će Odbor uskoro zasjedati po istom predmetu.

Podsjećamo, ranije se špekulisalo da bi Nezavisni odbor mogao inicirati pokretanje disciplinskog postupka protiv aktuelnog komesara Nusreta Selimovića, a da bi nakon toga ministar unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP) mogao predložiti njegovu smjenu do okončanja disciplinskog postupka. Međutim, ova inicijativa na današnjem zasjedanju je izostala.

Komesar Selimović je ranije ove sedmice izjavio da je više osoba osumnjičeno za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. Odbacio je navode da se unutar policijskih struktura opstruiše istraga ubistva policajaca. Potom su reagovali iz kantonalnog tužilaštva poručivši policijskim agencijama da ne objavljuju, kako su naglasili, nekompletne podatke.

Više policijskih agencija je 5. novembra izvršilo pretrese na području Istočnog Sarajeva u svrhu rasvjetljavanja ovog slučaja. Tada je privedena i jedna osoba. U vezu s ovim ubistvom dovodi se i Aleksandar Macan, za kojeg se pretpostavlja da je iz Bosne i Hercegovine pobjegao u Španiju.