Ministarstvo pravde FBiH
0

Neutemeljeni i neistiniti Pudarićevi navodi

FENA
Potaknuti istupima Svetozara Pudarića u pojedinim dnevnim listovima, u kojima se navodi da „zbog neozbiljnosti Vlade FBiH, Federalnog ministarstva pravde ili, pak, činovnika koji uime tih organa pripremaju i provode njihove odluke“, Federalno ministarstvo pravde je u saopćenju za javnost dodatno pojasnilo okolnosti izbora radnog tijela za izradu Prijedloga zakona o pomilovanju.

U saopćenju se navodi da su Zastupnički dom i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH dostavili Vladi Federacije BiH 24. januara zaključak kojim, nakon višegodišnjih i neuspjelih pokušaja da se Zakon o pomilovanju u FBiH konačno usvoji, nalaže Vladi FBiH imenovanje radnog tijela za izradu Prijedloga zakona o pomilovanju.

Na temelju navedenih zaključaka, Federalno ministarstvo pravde 7. februara upućuje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH zahtjev za prijedlog članova obaju domova Parlamenta koji će sudjelovati u radu navedenog radnog tijela. Zastupnički dom 12. marta dostavlja Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu pravde zajednički popis s imenima članova obaju domova Parlamenta FBiH, među kojima se navodi i Svetozar Pudarić.

U saopćenju se navodi da je Vlada FBiH 2. aprila donijela Prijedlog rješenja o imenovanju radnog tijela, a tekst Rješenja dostavljen je Federalnom ministarstvu pravde 22. aprila. Isto Rješenje objavljeno je u Službenim novinama Federacije BiH (br. 22/08.) u četvrtak 24. aprila, te je time postalo javno i obavezujuće za sve članove radnog tijela.

„Znakovita je tvrdnja prema kojoj Pudarić, kao zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH, prije 9. juna „nije znao“ da je imenovan za člana navedenog radnog tijela. Iz svega navedenog vidljivo je bezobzirno i zlonamjerno iskrivljavanje činjenica u javnosti. Budući da je riječ o iznimno zahtjevnom i osjetljivom zakonu, uslijed čijeg nedostatka veliki broj ljudi u FBiH biva uskraćen u svojim osnovnim pravima, Federalno ministarstvo pravde smatralo je opravdanim odgovoriti na takve neutemeljene i neistinite navode Pudarića“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će Federalno ministarstvo pravde i dalje, unatoč višebrojnim pokušajima da u parlamentarnom postupku izbori podršku za vlastiti prijedlog Zakona o pomilovanju u FBiH, posredstvom svojih članova u radnom tijelu Vlade FBiH sudjelovati u postupku izrade ovog iznimno važnog zakona za Federaciju BiH.