Rajko Kuzmanović
0

"Netačni navodi u izvještaju monitoring tima Vijeća Evrope"

FENA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović upozorio je, tokom razgovara s otpravnicom poslova pri Ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Viktorijom Harison, na "netačne i nedopustive" konstatacije u prijedlogu izvještaja Monitoring tima Vijeća Evrope u kojem se govori "o navodnim udarcima koje je RS nanijela državnim institucijama", saopćeno je iz Kuzmanovićevog kabineta.

Kuzmanović je ocijenio da je taj „izvještaj rezultat lobiranja partija i pojedinaca iz Federacije Bosne i Hercegovine kod pojedinih poslanika Vijeća Evrope, koji nisu dovoljno upoznati o situaciji u BiH“.

Entitetski premijer je rekao da je RS već učinila mnogo da bi bilo omogućeno formiranje više institucija, agencija i kompanija na nivou BiH, „ali nije i ne želi biti odgovorna za njihovo nefunkcioniranje koje je štetno po interese RS-a“.

Tokom razgovora bilo je riječi i o statusu Brčko Distrikta BiH, a Kuzmanović je naglasio da za konačno rješavanje statusa Distrikta nije neophodna promjena Ustava BiH, već je ovo pitanje potrebno regulirati zakonom.