BiH
0

Nesuglasice oko vanrednog kongresa SDUBiH

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH) Sejfudin Tokić u četvrtak je u izjavi datoj u ime Predsjedništva i Glavnog odbora ove stranke, a u vezi s medijski najavljenim "kongresom Komšićevih pristalica u Vogošći", najavio da će vanredni kongres SDU-a BiH biti održan 8. decembra u Sarajevu u hotelu Holiday inn.

Kongres sam, kao legalni predsjednik SDU-a BiH, na temelju pravosnažnog rješenja Kantonalnog suda Sarajevo, sazvao zbog izuzetnih prilika u BiH i unutar SDU-a BiH i moju odluka su podržali svi prisutni - 71 član Glavnog odbora na sjednici održanoj 20. oktobra ove godine, navedeno je u Tokićevoj izjavi.

Sejfudin Tokić je istaknuo, u povodu "izjava Ive Komšića i njegove neformalne grupe", da se vanredni kongres mora sazvati tri sedmice prije njegovog održavanja, a prijedlozi odluka i drugih dokumenata najmanje pet dana prije održavanja (čl. 38 Statuta SDU-a BiH) te da je više od dvije trećine članova glavnog odbora za „vogošćansko sijelo" Ive Komšića saznalo iz novina, kao i većina članova Predsjedništva stranke.

Nadalje, Tokić podsjeća kako dosljedno provodeći Statut SDU-a BiH na vanrednom kongresu treba biti preko 400 delegata, a sam Komšić i njegove pristalice najavljivali su u medijima održavanje svog kongresa za sredinu decembra, dok su se za promjenu termina opredijelili zbog gubitka spora na sudu i pokušaja daljnje destrukcije infrastrukture SDU-a BiH nakon raspuštanja triju kantonalnih i 16 općinskih organizacija.

Tokić upozorava sadašnje Komšićeve pristalice da će njihov kongres biti nelegalan i nelegitiman te da će njegovo održavanje biti iskorišteno za stvaranje nove stranke.

Komšić i drugi na brzinu sazvanom kongresu svojih pristalica pokušavaju, mijenjajući Statut, izbjeći krivičnu odgovornost za protuzakonitu izradu pečata, njegovu upotrebu i nezakonito predstavljanje u ime SDU-a BiH, izjavio je Tokić.