Uz prethodnu pripremu
0

Nestorović: Djeca se moraju vakcinisati

Piše: A. Dž.
Branimir Nestorović
Branimir Nestorović
Komplikacije koje su imale bebe iz Lukavca i Doboja nakon primanja vakcina DTPr i HIB, a koje su dovele do tragičnih posljedica, opisane su u medicinskoj literaturi kao neželjeni efekti tih vakcina, pojašnjava za Sarajevo-x.com Branimir Nestorović, načelnik Odjeljenja za pulmologiju na Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu.

On je na zahtjev Udruženja roditelja teško bolesne djece BiH pregledao obudukcijske nalaze preminulih beba i utvrdio da je smrt nastupila od komplikacija izazvanih primanjem vakcina.

Na pitanje šta je izazvalo reakcije koje su imale tragične posljedice, Nestorović pojašnjava da postoji jedna grupa djece kojoj je urođen način na koji će reagirati na te vakcine.

"Sve vakcine sadrže adjuvanse i ako date dvije vakcine različitih proizvođača vi dajete dva različita adjuvansa koji mogu prekomjerno stimulisati organizam i mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. Uvijek je bila preporuka da se pravi najmanje mjesec dana razmaka između dvije vakcine, no to više nije popularno. Davanje po dvije-tri vakcine istovremeno je neozbiljno, ali dozvoljeno zakonom", kaže Nestorović.

No, to ne znači da se djeca ne trebaju vakcinisati.

"Naravno da djeca trebaju biti vakcinisana od određenih bolesti. Recimo, difterija i veliki kašalj su ozbiljne bolesti i protiv njih je vakcinacija obavezna, ali ne da se radi tako 'na divlje'. Mora proći mjesec dana razmaka između vakcina, a postoje i određene pripreme. Vitamin C se daje tri dana ranije i tri dana poslije vakcine i još puno stvari koje treba učiniti. Najgore je to negiranje da neželjeni efekti nemaju nikakve veze s vakcinama i zbog toga se ovakve stvari i dešavaju“, kaže Nestorović.

Prema njegovom mišljenju postoje vakcine koje su potpuno nepotrebne kao što je vakcina protiv hepatitisa B.