Obraćanje Trojke
429

Nermin Nikšić: Uspjeli smo prodati BiH Evropskoj uniji bez ispaljenog metka

B. R.
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obratio se na današnjoj konferenciji Trojke (SDP, NiP, NS) za medije povodom odluke Evropske unije da odobri početak pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Uniji.

Kako je izjavio Nikšić, Bosna i Hercegovina je prodata Evropskoj uniji bez ispaljenog metka.

"Ni izbliza posao nije završen. Pokazali smo da smo uigrana ekipa i da među nema problema. Krenuli smo u proces, svjesni svih opterećenja i svega onoga što je pred nama. Jako smo opredijeljeni i odlučni da probamo promijeniti odnose u Bosni i Hercegovini. Edo (predsjednik NS-a Edin Forto) je to sjajno primijetio da je jedina promjena zapravo u Trojki. Nije bilo lako i bilo je perioda da jedni druge ubjeđujemo da nastavimo tim putem, da bez kompromisa neće biti rješenja. Nije bilo kao trpiti prozivke, laži i podmetanja. Uspjeli smo Bosnu i Hercegovinu prodati EU bez ispaljenog metka, kako to neko reče", naglasio je.

Nikšić je poručio da nema prostora za euforiju i likovanje. Kako je kazao, niko nikoga nije pobijedio i prevario.

"Ovo je potvrda ispravnosti naše politike i zahvaljujem se SNSD-u i HDZ-u na tome što su pokazali kompromis", dodaje.

Očekuje da će nastavak rada sa SNSD-om i HDZ-om biti relaksiraniji. Napomenuo je da je na nekim pitanjima bilo nemoguće postići kompromis, ali da su rješenja potrebna. Kako je istakao Nikšić, ovo nije pobjeda niti jedne stranke, već stvar kompromisa kojim se nešto uradilo za građane Bosne i Hercegovine.