Prvoaprilske akcije
0

"Nepotizam i korupcija ne postoje u BiH"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Pred Katedralom jedni do drugih akciju su imali mladi Naše stranke i Forum mladih SDP-a, dok su na Trgu Oslobođenja-Alije Izetbegovića aktivisti pokreta Dosta! najavili veliki protestni skup koji skupa sa radnicima organiziraju za Praznik rada 1. maj.

Članovi Naše stranke su u performansu "1. april-Dan podrške Vladi" pozvali građane da podrže vlast, da pripomognu dvojici ministara i jednoj ministrici koji su tim povodom gostovali u performansu te da daju prilog za vozni park. Građani su dali prilog, dok su "pomoćnici ministara" dodavali sok, banane, novine i rashlađivali "ministre" i "ministricu" kako bi im bilo što ugodnije. Organiziran je i otvoreni mikrofon na kojem su svi koji su željeli preko razglasa mogli reći sve što im smeta u vlasti, dok su oni koji su željeli mogli potpisati i pristupnicu Našoj stranci.

Nekoliko metara dalje, Forum mladih SDP-a organizirao je također akciju u kojoj su se mladi mogli učlaniti, uz napomenu da članstvom u FOM SDP-a ne postaju i članovi stranke. Dijelili su letke, kao i "Prvomajski glasnik" sa naslovima u kojima Željezničar i Sarajevo igraju finale Lige prvaka, vlast održava predizborno obećanje o gradnji 350 kilometara novog auto-puta, BiH Japanu donira 50 autobusa, ukidaju se vize…

Na trgu Oslobođenja-Alije Izetbegovića aktivisti pokreta Dosta! Dijelili su letke na kojima pozivaju sve da se okupe na velikom protestnom maršu 1. maja pod sloganom "Nama nije do slavlja, hoćemo svoja prava" na kojem očekuju 100.000 ljudi iz svih krajeva BiH. Očekuju i masovnu podršku svih sindikata, radnika i penzionera. Skup aktivista pokreta Dosta! također je prošao uz ironične prvomajske poruke "Mladi ne žele da idu iz ove zemlje", Naša ekonomija je u procvatu", "Nepotizam i korupcija ne postoje u BiH"… Poručili su i kako u BiH nije vrijeme za šalu.