BiH
4

Nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH: Foča na putokazima prikazana kao Srbinje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Znakovi kraj magistralnog puta Sarajevo - Užice, umjesto u Foču upućuju u Srbinje - grad koji ne postoji, zabilježila je ekipa agencije Anadolija.

Srednjovjekovni grad Foču srpske vlasti su tokom posljednjeg rata 1994. preimenovale u Srbinje, ali je odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2004. Foči vraćeno viševjekovno ime.

Neustavni naziv Foče-Srbinje, koji se može uočiti na znakovima kraj puta, simbolična je poruka kako se provode odluke najviše sudske instance u BiH. Ustavni sud BiH je 2004. godine ukinuo sve nazive opština koje su imale prefiks "srpski“.

Odlukom je utvđeno da se nazivi koji su prestali da važe zamjenjuju privremenim nazivima i to: Grad Srpsko Sarajevo mijenja se u naziv Istočno Sarajevo, Srpski Drvar u Istočni Drvar, Srpski Sanski Most u Oštra Luka, Srpski Mostar u Istočni Mostar, Srpsko Goražde u Ustiprača, naziv Srbinje zamjenjuje se nazivom Foča, Srpski Ključ privremeno će nositi naziv Ribnik, naziv Srpska Kostajnica mijenja se u Bosanska Kostajnica, Srpski Brod u Bosanski Brod, Srpska Ilidža u Kasindol, Srpsko Novo Sarajevo u Lukavica, Srpski Stari Grad u Istočni Stari Grad, a naziv Srpsko Orašje zamjenjuje se nazivom Donji Žabar.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Skupština Republike Srpske je ispoštovala odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da iz spornih naziva bude izbrisana riječ srpski, ali je kasnijim odlukama parlamenta ovog bosanskohercegovačkog entiteta iz naziva opština izbrisana odrednica "bosanski“.

Foča se nalazi na obali rijeke Drine, u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na granici prema Crnoj Gori. Grad je nekada bio prepoznatljiv po arhitekturi tipičnog bosanskohercegovačkog šehera u orijentalnom duhu sa 18 mahala, 17 gradskih džamija i čaršijom.

U aprilu 1992. godine srpske snage zauzele su Foču, izvršile etničko čišćenje Bošnjaka i porušile sve džamije i mahale. U Foči je prije rata živjelo 20. 790 Bošnjaka, od ukupno 40. 513 stanovnika. Tokom rata je ubijeno 1.899 fočanskih Bošnjaka, dok se njih 853 do danas vode kao nestali.